Танасковић: Србија има највише кошница по глави становника

Срна
Foto: РТВ.рс/Илустрација

БЕОГРАД - Србија је земља са највише кошница по глави становника на планети, број кошница се континуирано повећава, а просјечна годишња производња меда износи више од 7.000 тона, рекла је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Јелена Танасковић.

Танасковићева је на отварању 23. Међународног стручног семинара пчеларских удружења у Алексинцу, који је организовала Регионална асоцијација пчеларских организација југоисточне Србије, оцијенила да је пчеларство посљедњих година доживјело снажан развој, да је мед постао значајан извозни производ Србије.

Она је најавила да ће држава и у будућности наставити са подстицајима за пчеларе, саопштило је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије.

Танасковићева је указала да је боља организација пчелара у погледу откупа и дистрибуције довела до повећања броја кошница, с обзиром да је извозна тражња повећана.

Према њеним ријечима, пчелари у Србији, осим националних подстицајних мјера, могу да добију и средства по основу конкурса које Србија реализује у сарадњи са Свјетском банком.

Предсједник Савеза пчеларских организација Србије Родољуб Живадиновић рекао је да држава данас издваја више од седам милиона евра подршке пчеларству путем субвенција, као и да је са 25 одсто учествовала у трошковима изградње погона за пласман меда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана