Танасковић: Посљедице евентуалног увођења санкција Русији биле би веома негативне

Срна
Танасковић: Посљедице евентуалног увођења санкција Русији биле би веома негативне

БЕОГРАД - Санкције Русији никако не треба уводити, јер би њихов ефекат и за Руску Федерацију и за оне који Србију тјерају да их уведе био само симболички значајан, а Србији би та симболика донијела веома конкретне негативне посљедице, поручио је српски дипломата професор Дарко Танасковић.

Танасковић је нагласио да се, иако несумњиво има своје интересе и манире велике силе, Русија о Србију до сада ни у чему битном није огријешила, да се држи пријатељски и савезник јој је у вези са неким њеним најважнијим националним, а и егзистенцијалним питањима и бригама.

Он је рекао да се међународна ситуација створена ратом у Украјини на Балкану рефлектује кроз појачане притиске са стране и покушаје већине локалних актера да се сврстају и ђелују на начин за који процјењују да ће им донијети највише користи, по правилу науштрб оних које сматрају својим регионалним ривалима.

Танасковић сматра да би вишевјековна, претежно несрећна балканска искуства, уз предузимање разумљивих самозаштиних мјера регионалних субјеката, требало да

буде усмјерена и ка реалистичном сагледавању хоризоната свима корисне сарадње у областима у којима је то остварљиво, пошто су географском и геоекономском логиком природно упућени једни на друге.

“У супротном, претрпеће и овога пута већу штету од оне која је неминовна”, рекао је Танасковић за “Вечерње новости”.

У вези са притисцима да се у Србији одржи “Европрајд”, Танасковић је оцијенио да се то ради у склопу пројекта релативизовања и поништавања темељних традиционалних вриједности, националних, вјерских и културних идентитета, а “зарад афирмисања безлично и бесловесно нивелисаног либерално-глобалистичког модела свјетског поретка”.

“Тако су настали идеолошко-политички феминизам, такозвани глобални ЛГБТ- фронт и екстремни екологизам жзеленихж, са тенденцијом клизања у екофашизам”, додао је Танасковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана