Тамара Вучић и Емине Ердоган на ревији традиционалних вјенчаница

Танјуг
Тамара Вучић и Емине Ердоган на ревији традиционалних вјенчаница

БЕОГРАД - У оквиру програма 8. Етнолошког Феста, у Етнографском музеју данас је одржана модна ревија традиционалних турских вјенчаница под називом "Благо невесте: путовање кроз османске и анатолске мираже", којој су присуствовале супруга предсједника Србије Тамара Вучић и супруга предсједника Турске Емине Ердоган.

Република Турска је земља у фокусу овогодишњег издања Етнолошког феста, међународног фестивала посвећеног промоцији нематеријалног културног наслеђа и заштити културног идентитета, који се одржава под почасним покровитељством и уз подршку супруге предсједника Србије Тамаре Вучић.

Вучићева је, у обраћању уочи ревије, оценила да је улога традиције изузетно важна у животу свакога од нас.

"У свакоме од нас се преплиће прошлост и садашњост, сећање и планови, традиција и moderno доба. Svако од нас je саткан od sreće i tuge, emocija i racija, duše i ega. I svi smo mi sinteza suprotnosti, od kojih svaka krajnost ima svoju ulogu, održavajući balans", рeкла је Вучићева.

Она је поручила да данас треба да говоримо о лепоти и хармонији, дајући тако, бар мали допринос одржавању баланса, у свету нарушеном сукобима, временским непогодама, мржњом и похлепом.

Супруга предсједника Србије навела је да етнологија мора помно да изучава све оне културне притоке које су у неком народу градиле његов културни и сваки други израз, како би омогућила заинтересованом посетиоцу да упозна неки народ, или етнос.

Она је оценила да је Етнолошки музеј најпознатија установа да наше наслеђе истражи и уобличи у смисаону целину, али додаје да не треба да остане само на томе, јер, како каже, не смемо допустити да то наслеђе предуго стоји на полици музеја, већ се оно мора изнети на светлост дана и оживети га, како би својом лепотом и аутентичношћу сведочило историјске корене народа.

"Само жива култура делује тако, да спаја елементе идентитетског наслеђа са савременим светом, у који уноси дах прошлог времена. И то управо онај дах, који сматрамо светлим остатком наших живота", рекла је Вучићева.

Подсетила је на речи османског мислиоца Халида Џибрана, који је рекао да су старе културе осуђене на интелектуалну смрт, ако се не ревитализују тековинама модерне културе.

Вучићева је указала да Етнолошки фестивал сваке године представи и културу неког другог народа, како би се са том културом наша култура духовно зближила.

"Ове године је то Република Турска, наш близак пријатељ. Али пријатељство две земље јесте заправо пријатељство људи, два народа", rekla je Vučiceva i dodala da joj čini posebno zadovoljstvo što je ove godine specijalna gošća festivala prva dama Turske Emine Erdogan.

Супруга предсједника Турске Емине Ердоган поручила је да је Турској Србија братска земља.

Она је навела да је веома срећна што је Турска изабрана за земљу у фокусу овогодишњег фестивала.

Оценила је да је култура скуп вредности који сваком народу даје посебну боју и да је то национални језик којим дефинишемо свој идентитет и објашњавамо себе.

"Из тог разлога, свака култура на посебан начин осветљава велику слику човечанства. Они који могу да је протумаче, проширују духовну перспективу и могу да превазиђу баријере предрасуда и мржње. Нуди нам формулу за заједнички живот, упркос свим нашим разликама", поручила је госпођа Ердоган.

Оценила је да је одећа нешто што одржава наш културни идентитет, да је одећа као интимно писмо којим описујемо себе, стога је она, уочи ревије вјенчаница, истакла да нежне делове уметности можемо управо видети у њима.

"Туркиње су кроз историју деликатно уткале своју љубав, молитву, снове у тканину и стварале вредна и ретка уметничка дела. Вјенчанице које носе трагове жељно и стрпљиво ишчекиваних сусрета и радост животних почетака, говоре много о вредностима и јединственим укусима Анадолије", rekla je supruga turskog predsednika.

Те специјалне хаљине, додаје она, које су настале после вишемесечног мукотрпног рада, указују да ће стубови који држе породице у животу бити стрпљење, разумевање и брига.

"Све ове вредности, жена носи на својој вјенчаници", истакла је Ердоганова.

Она је изразила наду да ће традиционалне турске вјенчанице, са својом естетиком и оригиналношћу, инспирисати данашње дизајнере.

Директор Етнографског музеја Марко Крстић подсетио је да је тема овогодишњег фестивала "синтеза" и оценио да та реч најбоље описује начин на који се Србија повезује са Турском, не само политички и економски, већ и културно.

Он је навео да би музеј следеће године могао имати изложбу која је посвећена управо Турској.

Данашњи програм фестивала отворен је песмом "Русе косе, ћуро, имаш" у извођењу оперских певача Снежане Сaviћ-Секулић и Владимира Андрића, као и хора националног ансамбла "Коло".

Једна строфа песме изведена је на српском језику, а друга строфа на турском језику.

Ревији су присуствовале председница Покрајинске владе Маја Гојковић, министарке у Влади Србије, као и представници дипломатског кора, бизниса и културе.

Емине Ердоган борави у двodnevној посети Београду заједно са својим супругом, турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом, коме је домаћин предсједник Србије Александар Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана