Тачи остаје иза решетака

Срна
Тачи остаје иза решетака

ХАГ - Специјални суд у Хагу продужио је за још два мјесеца притвор бившим вођама терористичке ОВК Хашиму Тачију и Кадрију Весељију, који су оптужени за ратне и злочине против човјечности.

У образложењу одлуке је наведено да би постојао ризик, ако би били пуштени на слободу, да ће побјећи или утицати на свједоке и ометати рад суда.

Тачи и Весељи су у судском притвору у Шевенингену од новембра 2020. године, када су ухапшени на Косову и Метохији.

Њима се суди заједно са Реџепом Сељимијем и Јакупом Краснићијем.

Специјално тужилаштво је 30. септембра 2022. године поднијело потврђену измијењену оптужницу против њих четворице у 10 тачака, која их терети за ратне злочине и злочине против човјечности почињене у нелегалним притворима ОВК на Космету и у Албанији.

Оптужени су да су људе неосновано лишавали слободе, мучили и убијали.

У оптужници се наводи да су ратни и злочини против човјечности који им се стављају на терет извршени у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. године у 42 нелегална притвора ОВК на Косову и Метохији и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено.

Специјализовано тужилаштво у Хагу саопштило је раније да има више од 300 свједока који ће дати изјаве током овог судског поступка.

ОВК је током 1998. и 1999. године извршила бројне злочине, убиства и отмице над припадницима војске и полиције тадашње Југославије, Србима и другим неалбанцима, као и Албанцима који нису прихватили да буду њени помагачи или припадници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана