СЗО одобрила Србији производњу РНК вакцине

ГС
Foto: arhiva

Свјетска здравствена организациција одобрила је Србији приступ технологији за производњу РНК вакцина. Србији, до сада првој и јединој земљи европског региона одабраној за трансфер РНК технологије, повјерена је велика одговорност, рекао је директор СЗО за Србију и регион Фабио Скано.

Приступ технологији за производњу РНК вакцина добили су Србија, Бангладеш, Пакистан, Индонезија и Вијетнам, објавио је директор СЗО Тедрос Гебрејесус.

У РНК вакцине спадају Фајзер, Модерна, али и вакцине против других болести.

Директор СЗО за Србију и регион Фабио Скано честитао је Србији и рекао да је добила прилику да успостави нову РНК технологију, која ће у будућности омогућити производњу вакцина и других биотерапеутских средстава. 

"Србији - до сада првој и јединој земљи европског региона СЗО одабраној за трансфер иРНК технологије - поверена је велика одговорност на основу њеног искуства и знања", рекао је Скано.

Скано је истакао да корист од ове иницијативе иду много даље од ковида 19.

"Ствара се платформа и за вакцине против других болести, укључујући маларију, туберкулозу, чак и канцер. Ово је стратешка инвестиција, од виталне важности за здравље и благостање људи свуда у свету", закључио је Скано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана