Свједок на суђењу Хркаловић: О Елезу сам знао више из медија него из оперативне обраде

Танјуг
Свједок на суђењу Хркаловић: О Елезу сам знао више из медија него из оперативне обраде

БЕОГРАД, 2 - У Специјалном суду у Београду данас је на суђењу бившој државној секретарки МУП-а Дијани Хркаловић, сведок Слободан Дрманац, некадашњи начелник Одјељења криминалистичке полиције у Новом Саду, рекао је да се током оперативне обраде осуђиваног криминалца Дарка Елеза, није поступало.

Он тврди да је више сазнања о Елезу имао преко медија него из оперативне обраде, јер, како је казао, они нису ништа радили. Поред осталог оптужним приједлогом Хркаловићева се терети да је након подношења кривичне пријаве Желимира Крештелице 1. децембра 2017. године против осуђиваног криминалца Дарка Елеза, тадашњем начелнику новосадске полиције Милораду Шушњићу тражила да стави Елеза на мере тајног надзора.

На тај начин су, Хркаловићева и Шушњић, како се сумња, утицали да Елез не дође под обраду других полицијских одељења, те да се спријечи да се према њему обаве друге мјере, попут тајне пратње. Дрманац је био у радним групама за наздор лица из криминогене средине, а између осталог и групе која је пратила Елеза.

Дрманац је казао и да је пријавио надређеном Шушњићу да је преко пријатељских веза 2017. године сазнао да неко планира да ликвидира Елеза, након чега је са Шушњићем отишао у Београд, гдје се састао са Хркаловић. Како је испричао сведок, у том случају се поступало, те је полиција пронашла у неком стану особу за којим је расписана потрага, али није било оружја нити нечег другог што би указало да је планирана Елезова ликвидација.

Крешталица је у међувремену поднео кривичну пријаву против Елеза, а тада је отворена оперативна обрада у односу на Елеза. Дрманац је навео да је током другог састанка са Хркаловићевом, она рекла да не смије да се деси да Елеза убију током оперативне обраде. Потом је Хркаловићева изашла на говорницу и питала свједока да ли је нормално да уколико постоји претња да ће неког ликвидирати, каже да то не дозоле, а то питање судија није дозволила. Дрманац је рекао и да је имао сазнања да је Елез тада имао уређај "Тетра" преко којег је могао да слуша полицијске разговоре и на тај начин избјегава хапшење и прелази илегално у БиХ.

На крају је Дрманац на питање судије да ли за сва непоступања у одређеним полицијским обрадама крив Шушњић, он одговорио да је према његовом мишљењу Шушњић крив. Данас је испитан и полицајац Горан Радоњић који је тада писао кривичну пријаву коју је Крешталица поднео против Елеза. Он је одговарајући на питања одбране рекао да је њему тада деловало да је та кривична пријава деловала хитно. Радоњићу је Шушњићев адвокат поставио питање да ли има сазнања да је Далибор Богдановић звани Боћа, којем се иначе суди за убиство ММА борца Уроша Стефановића и рањавање Горана Ковачевића Горанца, ухваћен за време полицијској часа током пандемије са дозволом за кретање која је издата од старне Крешталицине фирме, на шта је Радоњић рекао да нема сазнања

Тај свједок није имао сазнања ни да ли је Хркаловићева наложила да се Елез или Крешталица ставе на мјере тајног надзора, али је рекао да је имао сазнања да је Елез био на мерама неке друге службе. Сведок Јагода Ровчанин је радила на оперативној обради Елеза, те је рекла да су они и излазили на терен и пратили Елеза, о чему су како тврди сачињавани извјештаји. Следеће суђење заказано је за 29. новембар када су позвани свједоци.

Крешталица је иначе на претходном суђењу детаљно објаснио на који начин му је Елез пријетио и како га је пријавио два пута. Оптужена Хркаловић, као и некадашњи начелник Полицијске управе Нови Сад Милорад Шушњић и другооптужени бивши начелник за специјалне истражне методе Дејан Миленковић су негирали извршење кривичних дела која им се стављају на терет. Хркаловић је раније негирала да познаје вођу организоване криминалне групе Вељка Беливука, као и да има везе са убиством Властимира Милошевића, 30. јануара 2017. године у центру Београда.

Она је такође негирала наводе да је наложила начелнику новосадске полиције да Дарка Елеза стави под оперативну одбраду како би га заштитила да не могу друге полицијске управе да га надзиру. Оптужним предлогом Тужилаштва за организовани криминал Хркаловићка се терети због два кривична дела трговина утицајем у продуженом трајању, због чега је тужилаштво тражило да јој суд изрекне казну затвора од пет година.

За Миленковића тужилац је тражио годину дана затвора, а за Шушњића две године затвора. Поред горе наведеног, Хркаловићева се терети да је 2018. године наложила начелнику Миленковићу да не поступи одмах по налозима судије за претходни поступак Вишег суда у Београду и поступајућег тужиоца, који су тражили да им се достави аутоматска обрада мобилног телефона Вељка Беливука, у то време окривљеног за убиство Властимира Милошевица 30. јануара 2017. у Београду.

Касније је Беливук правоснажно ослобођен од тих оптужби, а сада је у притвору и оптужен је за најбруталнија кривична дела као вођа криминалне групе "Принципи", међу којима је седам тешких убистава.

Хркаловић се терети и да је са бившим начелником Полицијске управе Нови Сад Милорадом Шушњићем неовлашћено прислушкивала босанског криминалца Дарка Елеза, који је недавно изручен из Србије Босни и Херцеговини због низа, тамо почињених, кривичних дјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана