Свједок на суђењу Блажићу: Пуцало се као у ратно стање

ГС
Свједок на суђењу Блажићу: Пуцало се као у ратно стање

БЕОГРАД – На суђењу Урошу Блажићу (22) у Специјалном суду у Београду, који је признао да је 4. маја 2023. године убио девет жртава, а 12 тешко ранио, свједочио је аутомеханичар Стефан Марковић, његов комшија из Дубоне, иначе брат и пријатељ убијених младића.

Након што је положио заклетву, Марковић је изјавио да остаје при свему што је рекао на саслушању у Вишем јавном тужилаштву у Смедереву током истраге поводом масовног убиства које је Урош Блажић починио у Малом Орашју и Дубони.

– Уроша и Радишу познајем цијели живот, али се нисмо дружили, више смо били у односу "ћао, ћао". Никада нисмо били у сукобу, и живимо на раздаљини од око 600 метара. Хтио бих да кажем да се код њих увијек пуцало за славу, за Божић, ма стално се пуцало. Пуцало се као да је ратно стање и Урош је исто пуцао. Знали су да пуцају и појединачно и рафално. Сви су пуцали, и Марко и Урош, иако је био мали, малољетан. Дали су му пиштољ да пуца на Марковој свадби, сјећам се тога. Видјели смо га сви – рекао је Марковић одговарајући на питања јавног тужиоца Ивана Конатара.

Марковић је потом изговорио реченицу због које су сви у судници занемјели:

– Људи су се плашили да се не запали село, имали су и свјетлеће ракете. Сви смо знали да се увијек пуца из њихове куће. Нисмо могли нормално да живимо од њих...

На питање адвоката Стефана Стефановића, који заступа породице оштећених, у које вријеме је кобног дана видио Уроша Блажића, Марковић је рекао:

– Видјео сам га то вече, негдје око 20.30 часова испред продавнице у Дубони. Урош се паркирао колима испред продавнице и тада је изашао неки набилдовани и истетовирани младић са качкетом на глави. Нижи је за главу од мене, а ја имам 2,2 метра. Сјећам се тога, касније сам неколико минута након пуцњаве чуо да је била пуцњава и да сам остао без своје браће и пријатеља.

Након суђења, адвокат Стефан Стефановић је изјавио да је породица Блажић искористила своје право да не свједочи.

– Сматрам да је саучешће које је изјавила Биљана Блажић неискрено. На суђењу су саслушана и војна лица, колеге Радише Блажића, па су спомињани и дијелови авиона Ф-117 који је оборен у Буђановцима, чији су дијелови нађени код Радише Блажића. Лице које је било са Блажићем у ноћи масакра одбило је да буде саслушано, баш данас се разбољело, али ћемо инсистирати да буде саслушано – рекао је адвокат Стефановић.

Адвокат оштећених оцјенио је да је породица Уроша Блажића била пуна насиља, те да су њени чланови имали страст према оружју и крви, о чему можете да читате у посебној вијести, преноси Блиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана