Свечани пријем поводом Дана Републике Српске и годишњице првог Устава у Београду

Срна
Foto: Срна

БЕОГРАД - У Београду се одржава пријем поводом 9. јануара, Дана Републике Српске и 28. фебруара, дана у којем је усвојен њен први Устав, у присуству званичника Републике Српске и Србије.

Пријему присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједници парламената Србије и Српске Ненад Стевандић и Владимир Орлић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, Његов светост патријарх српски Порфирије, те посланици, министри у владама двије републике и други.

Присутан је и принц Филип Карађорђевић са супругом Даницом.

Свечаност је почела интонирањем химни Републике Српске и Србије, а одржава се у Дому војске.

Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији, које је организатор овог скупа, истакао је да је Република Српска "закорачила" у четврту деценију, задржала и сачувала све своје атрибуте државе.

"Итекако имамо шта да чувамо и бранимо, а заједно са Србијом је то и лакше и љепше", нагласио је Цицовић.

И овај, девети пријем у организацији Представништва Републике Српске у Србији је посвећен, каже Цицовић, Дану Српске и дану њеног првог Устава, са жељом за још више заједничких пројеката Србије и Српске.

"А посебно за преданији рад на његовању идентитета српског народа, очувања језика и писма, традиције, културе и вјере којој припадамо, јер само такви, национално свјесни и чврсто ријешени да чувамо и сачувамо све што је наше, можемо и моћи ће они који ће послије нас доћи - сачувати и наше границе и све наше у оквиру тих граница, као и заједништво са Србијом у једниственом етничком, језичком и културном простору", нагласио је он.

Цицовић је навео да је пандемија отела двије године, али да вјерује да ће то све бити надокнађено вечерас - и програмом и љубављу према Српској и Србији, а посебно према њиховом заједништву.

Он је подсјетио да је овај дан у којем се слави Република Српска у Србији, започет трибином под насловом "Српска се брани и у Србији", у оквиру које је представљен и зборник радова са претходних 10 трибина у Београду о Републици Српској.

"Ради се о више од стотину прилога 31 угледног српског интелектуалаца - политиколога, правника, историчара, социолога, економиста... Зборник је под насловом жСрпска се брани и у Србији: Десет београдских трибина о Републици Српској 2021–2022ж, а могао је да буде насловљен и жСрбија се брани и у Српскојж, јер су и једна и друга, мање или више непрестано под истим или сличним притисцима Запада", навео је он.

Цицовић је своје обраћање завршио ријечима "Живјела Република Српска, живјела Србија".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана