Све више потписника петиције за повлачење признања Косова

Срна
Све више потписника петиције за повлачење признања Косова

БЕОГРАД - Петиција италијанског Комитета за очување културне баштине из Болоње, којом се од Италије захтијева повлачење признања самопроглашеног Косова, ових дана добија све више потписника, рекао је предсједник Савеза Срба и Италији Душан Алексић.

Он је рекао за “Политику” да је до јуче поподне онлајн петицију подржало више од 42.000 потписника, док је папирну петицију парафирало око 3.000 људи и она је већ упућена у италијански парламент.

Комитет, чији су оснивачи конзули, професори и новинари из Италије, покренуо је петицију за преиспитивање косовске независности на иницијативу Савеза Срба Италије.

Веће интересовање за ову петицију дошло је баш у вријеме пандемије вируса корона, када је Италија прошла праву голготу због великог броја заражених и умрлих уз мањак солидарности из Брисела, а Србија упутила помоћ у осам авиона.

Потписници петиције траже од различитих посланичких група да се формално изјасне о италијанском признању Косова.

Лист наводи да се незванично може чути да су потписници петиције свјесни да Италија, која је чланица НАТО и ЕУ, тешко може да промијени своју првобитну одлуку, али би расправа о томе у италијанском парламенту била прилика њеним покретачима да јавно проговоре о стању на Косову и Метохији.

Повјереник за хуманитарна питања у Савезу Срба Дејан Кушало рекао је да о томе да ова идеја има снагу, говори и чињеница да је током прикупљања онлајн потписа било пријетњи.

Бивши југословенски министар спољних послова Живадин Јовановић рекао је за “Политику” да је увјерен да се у Италији неће стати на овоме, те додаје да је ова земља можда најскупље до сада платила беспоговорно слијеђење политике америчког хегемонизма.

“А, вратило јој се тако што су средства која се производе на њеној територији за заштиту од ковида, НАТО авиони носили у Вашингтон, а Италија је остала без њих”, истакао је Јовановић.

У образложењу петиције, Италијани су навели да је званични Рим одлуку о признавању самопроглашеног Косова донио без претходне парламентарне расправе.

Идеја је да Италија још једном размотри своју одлуку, јер је по закону признање самопроглашеног Косова као државе морало да прође кроз парламент, а умјесто тога одлуку је донио Савјет министара 2008. године.

У петицији се наводи да Косово и Метохија представља срце српске цивилизације, да у Уставу Србије пише да је оно дио Србије, а подсјећа се и на Резолуцију Савјета безбједности УН.

У тексту се напомиње да је упркос присуству међународних снага, такозвана албанска ОВК, успјела да протјера скоро све неалбанце, однсно 240.000 људи спрске, црногорске, турске, ромске, јеврејске, египатске, горанске и хрватске националности, а уништено је стотине православних цркава.

Лист подсјећа да су и интелектуалци Француске, међу којима су Патирк Бесон, Жак Огар, Пол Антоан, такође, покренули овакву акцију којом покушавају да натјерају владу те земље да преиспита одлуку из 2008. године о признању Косова, а њихова идеја је да прикупе 100.000 потписа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана