Сутра ступа на снагу договор Београда и Приштине

Г.С.
Сутра ступа на снагу договор Београда и Приштине

Три хамера и неколико џипова са припадницима специјалних снага Косовске полиције стигло је на нови пункт који се налази код пријелаза Јариње.

Остало је још неколико сати до почетка важења споразума о личним документима на КиМ, као и уредбе којом је предвиђено да се у сљедећа два мјесеца аутомобили са српским таблицама пререгиструју на косовске са ознаком РКС. На путним правцима на сјеверу је појачан саобраћај, а видљиво је и веће присуство КФОР-а, преноси Косово online.

Амерички припадници КФОР-а су стационирани на два пункта у општини Лепосавић.

Током дана на путном правцу који води од Сјеверне Митровице до административног прелаза Јариње саобраћај је појачаног интензитета.

Припадници КФОР-а нису заустављали нити контролисали саобраћај, као што то нису чинили ни у претходним данима. Дјелује као да им је намјера само да буду примијећени.

Мјештани којима се куће налазе у близини пункта КФОР-а кажу да се осјећају много безбједније од када су војници ту, и истичу да је боље да је КФОР присутан него да се ту налазе приштински специјалци, у које “немају нимало повјерења”.

Неколико километара од овог пункта, а на само 500 метара од административног прелаза, баш на мјесту гдје су крајем септембра подигнуте барикаде у знак протеста због доласка специјалаца на територију општине Лепосавић, радови на проширењу пута и појачано присуство специјалаца Косовске полиције остављају сасвим другачији утисак.

Из Косовске полиције су раније истицали да се ради на побољшању инфраструктуре у близини административних прелаза. Појачавају бедеме са пијеском, а радови који су данас виђени изводи тешка механизација. Проширују пут, постављају “лежеће полицајце”.

Поред неколико контејнара, у којима су импровизоване канцеларије косовске полиције, паркирана су три оклопна возила и око њих су распоређени наоружани полицајци. Ограничење брзине у овој зони је 30 км/х.

На самом административном прелазу данас током дана није било већих задржавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана