Сутра наставак дијалога - Вучић и Курти са Борељом и Лајчаком

Танјуг
Сутра наставак дијалога - Вучић и Курти са Борељом и Лајчаком

БРИСЕЛ - Предсједник Србије, Александар Вичић и премијер привремених институција Косова, Аљбин Курти, састају се сутра у Бриселу на новој рунди дијалога Беогрда и Приштина на високом политичком нивоу.


Нова рунда разговора у Бриселу предвиђено је да почне у понедјљека у 14 часова билатералним састанцима двије стране са ЕУ посредницима.

Главни ЕУ посредник у дијалогу Беогрда и Приштине и шеф дипломатије ЕУ, Жосеп Борељ, пред почетак и овог састанка обратиће се медијима видео поруком у којој ће изнијети очекивања од разговора.

Из Европске службе за спољне послове најавили су да ће специјални представник ЕУ, Мирослав Лајчак као други домаћин састанка у Бриселу, око 18 часова такође видео поруком сумирати резулате разговора.

У Бриселу поручују да се Александар Вучић и Аљбин Курти “фокусирају на напредак учињен до сада” и да се договоре око слиједећих корака у дијалогу и наглашавају да је ЕУ као главни посредник у дијалогу задовољна је наставком процеса и одржањем динамике састанака представника двије стране уз оцијену да је нормализација односа Београда и Приштине и постизње свеобухватног правнообавезујућег споразума “процес који траје”.

“Важно је да се процес наставља и да нема назадовања”, порука је ЕУ пред овај састанак, а у дипломатским изворима у Бриселу оцијењују да и Београда и Приштина, и поред супрототстављених ставова и реторике,” знају да морају да иду ка компромису и ријешењу”.

Медутим, када је ријеч о очекивањима од овог сусрета аналитичари у Србији, али и Приштини не очекују никакав значајан помак у преговорима, и сматрају да је Бриселу највазније да одржи динамику дијалога, а да обије стране стоје цврсто на својим захтевима.

Послије првог састанка Вучића и Куртија одрзаног 15. јуна у Бриселу, предсједник Србије је оцијенио да се са Куртијем није сложио “апсолутно ни око чега”, а на првом мјесту око захтијева Куртија за признањем назависности Косова.

Он пред нови састанак у Бриселу гдје Србија захтијева примјену договора о формирању заједнице српских општина, поручује ће наставити да инситира на очувању државних интереса Србије , оцењује да је напредак у дијалогу неопходан, али и додаје да не зна да ли је могућ.

“Што се Брисела тиче идемо у најбољој вери, да разговарамо и решавамо конкретне проблеме од несталих лица па до свега осталог”, поручио је Вучић.

Из кабинета Аљбина Куртија при том, пред сутрашњи састанак у Бриселу, поручују да ће Курти наставити да инситира на приједлозима које је представио на првом састанку, а међу којима су питања несталих лица, потписивање мировног споразума између Косова и Србије, успоставлајње Националног вијећа Срба на Косову и смена Вељка Одаловића у српској делегацији за нестале.

Одговор на то да ли је могућ неки озбиљнији помак у разговорима сутра у Бриселу и са каквом вољом за дијалог и конструктиван разговортамо иде на тај сусрет делегација Приштине можда треба читати у порукама које стижу са те адресе свакодневно, а најновија је данашња забрана Вељуку Одаловићу да уђе на КиМ, гдје је у Великој Хочи требало да присуствује обиљежавању 23. годишњице од масовног киднаповања и убиства Срба у Ораховцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана