Сутра додјела признања за јачање веза матице и Срба ван Србије

танјуг
Foto: гс

БЕОГРАД - Угледним личностима из дијаспоре и региона које су у различитим областима доприњеле промовисању Србије и јачању веза матице и Срба у региону и дијаспори, сутра ће бити додијељена Национална признања.

Признања ће им уручити министар спољних послова Никола Селаковић и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.

Додјела Националних признања за допринос јачању веза матице и Срба у региону и дијаспори и очување особености, језика, културе и традиције нашег народа у расејању и окружењу ове године се додјељује први пут након 10 година, најавило је Министарство спољних послова.

Признања се додјељују у неколико категорија, па се за животно дјело и несебичну посвећеност јачању српског народа у расејању додјељује се признање "Мајка Србија".

Награда "Слободан Јовановић" додељује се за допринос у области политике којим се јача углед и положај Србије и српског народа у региону и свијету, док се награда "Никола Тесла" додјељује за заслуге постигнуте у области науке којима се промовишу проналазачка достигнућа српских научника.

 За допринос у области просвјете и очувања културног, етничког, историјског и вјерског идентитета Срба у дијаспори и региону додјељује се награда "Доситеј Обрадовић", а признање "Вук Караџић" за резултате у области његовања српског језика и ћириличног писма међу Србима у региону и дијаспори.

Додјела Националних признања уведена је Законом о дијаспори и Србима у региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана