Суспендован директор полиције у Сјеверној Митровици јер је одбио да кажњава грађане због таблица

Агенције
Суспендован директор полиције у Сјеверној Митровици јер је одбио да кажњава грађане због таблица

ПРИШТИНА - Полиција Косова је на препоруку Полицијског инспектората Косова суспендовала директора Регионалне дирекције Полиције Косова за регион Сјевер Ненада Ђурића „због саботаже и позива на отпор“.

-В.д. генералног директора Косовске полиције, на препоруку ПИК-а, 3. новембра, суспендовао је регионалног директора у Сјеверној Митровици од вршења општих радних задатака и полицијских овлашћења, због неостваривања законских овлашћења и спровођења службених одлука -саопштено је из Полиције Косова.

Како је образложено из Полицијског инспектората Косова, Ђурић је осумњичен да је починио кривична дјела саботажа и позив на отпор предвиђена Кривичним закоником Косова.

-Поред кривичне истраге, разматраће се и административна одговорност. Стога је на основу сумње у кривична дјела у истрази овог случаја, на основу законских овлашћења ПИК-а, препоручио његову суспензију - саопштено је из ПИК-а.

Додаје се да ће остале истражне радње предузети истражитељи Полицијског инспектората Косова у пуној координацији са Државним тужилаштвом Косова.

Ђурић је на конференцији за новинаре у сриједу саопштио је да припадници Косовске полиције из српске заједнице на северу Косова одбијају да спроводе наредбу Владе сампороглашеног Косова о кажњавању грађана због возила која нису пререгистрована на РКС таблице.

-Ми ту одлуку не можемо да спроведемо јер је политичка и уперена превасходно против српске заједнице, којој и сами припадамо - рекао је Ђурић.

Иако су Сједињене Америчке Државе и ЕУ упутиле захтјев за продужење рока за примјену новог режима регистарских таблица на десет мјесеци, привремене власти у Приштини су 1. новембра почеле са примјеном своје одлуке да се мјере санкционисања постепено уводе. Прва фаза предвиђа изрицање укора власницима возила који имају таблице са ознакама косовских градова које издаје МУП Србије.

Током друге фазе, од 21. новембра до 21. јануара, предвиђено је кажњавање у вриједности од 150 евра. Потом од 21. јануара до 21. априла слиједи фаза издавања пробних таблица, док након 21. априла возила са српским илегалним таблицама неће моћи да учествују у саобраћају. Пререгистрација на легалне РКС таблице, уз финансијске погодности, могућа је до 31. марта.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је Полицијски инспекторат донио одлуку да суспендује Ђурића само зато што је стао у одбрану Срба на КиМ.
Петковић је на прес конференцији у Палати Србије рекао да је разлог за Ђурићеву суспензију то што је јуче стао у одбрану и заштиту својих полицајаца, који су, заједно са градоначелницима четири општине на сјеверу КиМ, донијели одлуку да не издају писане укоре возачима са КМ регистарским таблицама.

Петковић је навео и да је о томе обавијештен и специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

-Куртијева идеја је да погази све што смо се договорили у Бриселу, и то сам пренео Лајчаку - рекао је Петковић.

Предсједник Српске листе Горан Ракић заказао је за суботу, 5. новембар, хитан састанак са свим представницима Срба са сјевера Косова у институцијама самопроглашеног Косова поводом одлуке Приштине.

Ракић у саопштењу наводи да је састанак заказао због најновије срамне, нелегалне и антисрпске одлуке Приштине да смијени Ђурића који је заједно са српским припадницима Косовске полиције одбио да суграђанима издаје опомене јер поседују легалне КМ регистарске ознаке.

Он је најавио да ће на састанку представницима Срба предложити да напусте косовске институције на сјеверу, почевши од њега који је министар за заједнице и повратак, како на локалном нивоу, тако и у општинама, тужилаштву, суду, полицији.

-Имајући у виду све притиске којима је изложен наш народ и сви поносни Срби који не пристају да буду декор Приштине потребно је да у сарадњи са државом Србијом јачамо и градимо српске институције на овим просторима - наводи Ракић.

Он је додао да су Ђурића на функцију директора Регионалне полиције бирали Срби и четири градоначелника са сјевера, те да Приштина нема никакво право да предузима било какве санкције према њему.

Ракић је појаснио да су Срби ушли у косовске институције јер је то био дио Бриселског споразума, а имајући у виду да Приштина не поштује потписано, јасно је да Срби немају шта да траже у тим институцијама.

Поручио је да, заједно са осталим политичким представницима Срба, неће дозовлити да се нападају, како они, тако и српски народ, те да неће нијемо посматрати како Приштина спроводи терор над народом.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана