Суниог:Продужити рок за пререгистрацију на РКС таблице

Танјуг
Суниог:Продужити рок за пререгистрацију на РКС таблице

ПРИШТИНА- Шеф Канцеларије Европске уније у Приштини Томаш Суниог изјавио је данас да би требало продужити рок за пререгистрацију аутомобила са српских на таблице са ознаком РКС.

Суниог је то рекао за Радио Косово и истакао да мисли да је погрешна одлука владе привремених приштинских институција да српске таблице треба да се промијене у РКС у року од два мјесеца.

-Постоје два битна елемента која морају да се разликују: први је да се мора наћи рјешење са људима који су погођени овим питањем, а други је да мора да се примијени споразум о регистарским таблицама -навео је Суниог.

Упитан о дијалогу Беграда и Приштине и да ли треба очекивати коначан договор, Суниог је одбио да спекулише о датумима.

-Не желим да спекулишем о датумима. Европска унија је само посредник у овом дијалогу који у потпуности зависи од агенди које одређују Приштина и Београд. Надамо се да ће коначан договор за нормализацију односа бити постигнут што је прије могуће, али понављам, то зависи од обје стране - рекао је Суниог, пренио је портал Косово онлајн, позивајући се на Албанијан пост.

Говорећи о Заједници српских општина он је подсјетио да постоји споразум из 2013. године, који је ратификовала Скупштина привремених приштинских институција.

-Имате и споразум из 2015. и одлуку Уставног суда из те исте године - истакао је Суниог.

Према његовим ријечима, ова три елемента су јасан оквир у ком влада привремених приштинских институција треба да дјелује.

О питању могућег признавања независности такозваног Косова од стране пет земаља Европске уније које га нису признале, он је рекао да је то искључиво одлука држава чланица ЕУ.

Суниог је још једном нагласио да је такозвано Косово испунило критеријуме за визну либерализацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана