Суђење Тачију и осталим вођама до краја године

Срна
Суђење Тачију и осталим вођама до краја године

ПРИШТИНА - Предмет против бивших лидера терористичке ОВК-а за ратне злочине биће изнесен пред судско вијеће у Хагу до краја године, најавио је претпретресни судија Николас Гију.

На данашњој сједници Специјализованих вијећа у Хагу било је ријеч о напретку суђења против бивших лидера терористичке ОВК-а Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија.
"Намјеравам да предмет изнесем пред судско вијеће прије краја године. Намјеравам да одлучујем о захтјевима који су ми до сада стављени на преиспитивање, али не и о нехитним захтјевима које ће странке подносити од данас до доношења пресуде, како се поступак не би одуговлачио", рекао је Гију.

У расправи путем видео-линка адвокати су тражили да им судија Гију достави адресе свједока на које су измјештени, али је претпретресни судија тај захтјев одбио уз бразложење да није хитан.

Бивши лидери терористичке ОВК-а терете се за ратне злочине, а оптужница је потврђена 26. октобра 2020. године.

Мадији на албанском кезику у Приштини су, позивајући се на адвокате који заступају Тачија пренијели да ће свједоци његове одбране бити бивши командант НАТО снага за Европу Весли Кларк, бивши шеф УНМИК-а Бернар Кушнер и бивши шеф посматрачке мисије ОЕБС-а на Косову и Метохији Вилијам Вокер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана