Суђење суспендованом инспектору СБПОК-а: Столић тврди да су му све оптужбе намјештене

Танјуг
Foto: Taнјуг

БЕОГРАД - У Специјалном суду у Београду данас је одбрана суспендованог инспектора СБПОК-а Божидара Столића (36), суду предложила да се искључи јавност са суђења јер постоји могућност да ће током излагања говорити о стварила које представљају службену тајну.

Суд је након краће паузе тај приједлог одбио са образложењем да адвокат Бранислав Богдановић није детаљно појаснио о каквој службеној тајни се ради.

Столић је почео са излагањем своје одбране негирајући све оптужбе које му се стављају на терет и тврдећи да му је све намештено, јер се супротставио садасњем начелнику СБПОК-а Нинославу Цмолићу, који је, тврди Столић, био "десна рука" Дијане Хркаловић.

Он је рекао да се замјерио Цмолићу из три разлога. Први разлог је зато што је Столић коментарио да је Цмолић прљав и корумпиран полицајац и да је био "десна рука" Дијане Хркаловић, што је послије дошло до Цмолића.

Као други разлог навео је да је Цмолић одузео два блиндирана возила од оца убијеног Лазара Вукићевића и да се та два возила и даље налазе у гаражи СБПОК-а.

Такође, рекао је да је Цмолић пре пар година правио проблеме и није хтио да плати рачун у локалу који држи Александар Кајмаковић, због чега је, како наводи Столић, приликом његовог привођења полиција била насилна без потребе јер је он тада давао изјаву у својству грађана.

Столић је на почетку суђења негирао да је био члан криминалне групе Вељка Беливука, па је напоменуо да се он борио против криминала, као и да се са Беливуком и Марком Миљковићем срео само у просторијама СБПОК-а.

Рекао је да је Филипа Голубовића упознао током хапшења 2019. године када га је он ухапио због пиштоља и 30 грама кокаина, након чега му је Голубовић рекао да хоће да ради са њим и да буде сарадник.

Након Голубовићевог изласка из притвора, постао је његова оперативна веза, навео је Столић и додао да је од њега хтио да направи сарадника.

Столлић је рекао да није смио да пријави надређенима оперативну везу са Голубовићем, јер су сви у СБПОК-у крили своје везе, да их не би изгубили.

Судија је одредио паузу након чега ће Филип Голубовић да износи своју одбрану.

Столић је у суд дошао са слободе, док је Голубовић на издржавању казне у Окружном затвору у Панчеву па је доведен из затвора.

Столић се терети за кривична дјела удруживање ради вршења кривичних дјела и злоупотреба службеног положаја.

Према оптужном предлогу у који је Тањуг имао увид, на молбу другооптуженог Филипа Голубовића, он је провјерио 27. фебруара 2020. да ли је и даље на снази Интереполова потерница Аргентине за осуђеним припадником групе Дарка Шарића, Борисом Лабаном, па му је сутрадан пренео да јесте.

Голубовићу инспектор просљеђивао и податке о потјерницама Срђана Јездимира, Марину Голубовић и Јелицу Милошевић.

Заузврат је добијао 500 евра по информацији, а за податке из истраге против Беливука и осталих Столићу је Голубовић обећао исплату од 5.000 евра.

После хапшења Беливука, Миљковића и осталих припадника те групе 4. фебруара 2021. године, Столић је, према оптужном предлогу, преко Голубовића достављао информације о току истраге против њих припадницима групе који нису били ухапшени.

Све тражене податке, до којих је долазио путем злоупотребе службених овлашћења и увида у Јединствени информациони систем МУП-а Србије, давао је другооптуженом Голубовићу од јануара 2020. до 10. јуна 2021. године.

Према исказу Голубовића, он је инспектора упознао док је био у притвору, 19. априла 2019. године, када је Столић од њега узимао изјаву о нестанку Горана Михајловића.

Након што је изашао из притвора, срели су се у једном кафићу и разменили телефоне...

Тужилаштво за организовани криминал предложило је Специјалном суду у оптужном приједлогу да Столића осуди на казну не мању од три године затвора, а Голубовића на не мање од годину дана затвора.

Столић је иначе био ухапшен 12. јуна 2021. године због овог случаја и у притвору је био два мjесеца.

Он је поново ухапшен у септембру прoшле године због кривичног дјела принуда у покушају и због тога је био у притвору у Пожаревцу до 24. децембра.

У том предмету потврђена је оптужница Вишег јавног тужилаштва у Пожаревцу против Столића, као и против Слађана Константиновића и припадника БИА М.К. која их терети да су покушали да принудом преузму угоститљски објекат од једног Пожаревљанина.

Ускоро их очекује почетак суђења.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана