Суђење Дарку Шарићу: Тужилаштво прекршило рокове

Танјуг
Суђење Дарку Шарићу: Тужилаштво прекршило рокове

БЕОГРАД - У Специјалном суду у Београду данас је прегледом писаних доказа настављено суђење Дарку Шарићу и оптуженим припадницима његове групе, којима се на терет ставља више кривичних дјела, а између осталог и да су планирали убиство свједока сарадника Небојше Јоксовића.

Судско вијеће је данас одлучило да издвоји из доказа извјештај о идентификацији корисника у "Скај" комуникацији.

Предсједник вијећа је рекао да ће се током суђења читати само поруке НН лица са те апликације, али не и извјештај у којем су идентификована лица између којих је вођена комуникација.

Такође, судија је навео да тужилаштво током суђења може да доказује ко су особе из тих комуникација.

Адвокат Данило Шарић предложио је суду да се прибаве све наредбе из Француске на основу којих су прибављене те комуникације, како би се провјерило да ли су те наредбе у складу са нашим законом.

Када је судија рекао да ће се извршити увид у аудио-снимке пресретнутих разговора Александра Бошковића, који су добијени тајним праћењем полиције, Бошковићев бранилац је приговорио да је тај доказ незаконит, јер је наредба за то снимање истекла у децембру 2020. године, а тужилаштво је то користило тек 2022. године.

Са друге стране, тужилац је рекао да полиција нема рок када ће користити прибављен материјал, већ тужилаштво има рок од шест мјесеци након достављања материјала да се изјасни да ли ће их користити.

Адвокат Марко Јанковић је затим суду показао списе из предмета према којима се тужилаштво тек након седам мјесеци изјаснило да ће користити тај материјал, чиме је прекршило рок, док је судија рекао да ће до сљедећег суђења проверити те наводе и одлучити да ли ће прихватити тај доказ.

У судници су данас приказани и писани докази попут кривичних пријава и наредби полиције.

Следеће суђење заказано је за 30. новембар.

На претходном суђењу укинут је кућни притвор оптуженом адвокату Дејану Лазаревићу, као и притвор оптуженом Урошу Радовановићу.

Лазаревићу је укинута мјера забране напуштања стана уз електронски надзор и он ће се у даљем току поступка бранити са слободе.

Радовановићу, који се некад презивао Мишић, суд је укинуо притвор и одредио му је меру забране напуштања стана.

Недавно је суд прихватио јемство за двојицу оптужених - Данила Стојановића и Милутина Радовановића и они се сада бране са слободе.

Поред Шарића и Лазаревића оптужени су и Бојан Станојковић, Данило Одовић, Александар Бошковић, Никола Спасојевић, Данило Стојановић, Милутин Радовановић,  Душко Мирковић, Стефан Андрејић, Марко Вукић, Урош Радовановић, Милан Вучинић, Арса Шарић и Душко Шарић.

Бојану Станојковићу, Николи Спасојевићу, Стефану Андрејићу, Милану Вучинићу, Арси Шарићу и Душку Шарићу се суди у одсуству јер су  у бјекству.

Према оптужници Тужилаштва за организовнаи криминал, вођа ове групе је Дарко Шарић, који је, како се сумња, створио план дјеловања да из безобзирне освете буде убијен Небојша Јоксовић, свједок сарадник у кривичном поступку који је против Шарића и других вођен због кријумчарења кокаина.

Када у томе нису успјели, Шарић је, како се сумња, издао налог да се предузму радње које су биле усмјерене на дискредитацију Јоксовића да евентуално изгуби статус свједока сарадника.

Они се терете и да су по Шарићевом налогу поставили бомбу под кола бизнисмену Горану Николашевићу 2020. године, којом приликом му је уништен аутомобил.

Према наводима из оптужнице, бомбу је поставио Марко Вуковић, док му је Урош Радовановић чувао стражу.

Николашевић је полицији тада рекао да сумња да је Јоксовић покушао да га убије, док тужилаштво наводи да је Шарићева група Јоксовићу намјестила како би га дискредитовала због његовог статуса свједока-сарадника на суђењу за шверц кокаина.

Тужилаштво групу терети за кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела тешко убиство, недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, израђивање и набављање оружја и средстава намењених за извршење кривичног дјела, изазивање опште опасности, лажно пријављивање, злоупотреба службеног положаја и кривично дјело из члана 98 Закона о тајности података.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана