Суд у Приштини Тодосијевићу потврдио годину затвора због изјаве о Рачку

Танјуг
Суд у Приштини Тодосијевићу потврдио годину затвора због изјаве о Рачку

ПРИШТИНА - Апелациони суд у Приштини донио је рјешење којим је потврђена првостепена пресуда којом је бивши министар управе и локалне самоуправе из редова Српске листе Иван Тодосијевић осуђен на годину затвора због “изазивања мржње, националне, расне, верске или етничке подјеле или нетрпељивости”, преноси Телеграф.

Тодосијевића је Основни суд у Приштини осудио на годину дана затвора 19. октобра 2022. године, а у образложењу жалбене пресуде наводи се да су неосноване притужбе Специјалног тужилаштва и Тодосијевићевог браниоца Небојше Влајића.

У жалбеном рјешењу наводи се да су тврдње Тужилаштва у погледу погрешне и непотпуне провјере чињеничног стања за које тужилаштво тврди да су проузроковале повреду кривичног закона, а које се односе на преквалификацију кривичног дјела, неосноване.

Апелациони суд је нашао да је првостепени суд правилно и потпуно утврдио чињенично стање и правилно поступио када је извршио преквалификацију кривичног дјела и када је прогласио Тодосијевића кривим за кривично дјело из члана 147. став 1. КПРК.

Жалбено вијеће је оценило неоснованим тврдње одбране да се у конкретном случају не ради о кривичном дјелу, већ о вербалном деликту, односно о праву на слободу изражавања.

Тодосијевић је првостепено осуђен крајем 2019. године у Приштини због изјаве коју је дао на обиљежавању 20. година од НАТО бомбардовања у Звечану, када је навео да је случај Рачак измишљен и искоришћен као повод за бомбардовање.

Првостепену одлуку потврдио је касније и апелациони суд у Приштини, а браниоци Тодосијевића су потом жалбу поднели врховном суду, чије је вијеће одлучило да случај врати на поновно суђење. Тодосјевић је био министар локалне самоуправе у влади привремених приштинских институција.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана