Суд у Хагу још није објавио цијелу оптужницу против челника ОВК

Срна
Суд у Хагу још није објавио цијелу оптужницу против челника ОВК

БЕОГРАД - Специјализовано тужилаштво у Хагу за злочине терористичке ОВК објелоданило је само дио оптужнице против Хашима Тачија и других челника ОВК, а цијелу ће објавити након што се сви они изјасне о кривици, рекао је заступник жртава адвокат Александар Оленик.

Он је додао да се у до сада објављеној оптужници не виде докази, ни имена, ни адресе жртава и свједока, због безбједносних разлога.

Оленик је рекао да су Тачи и његови саборци Јакуп Краснићи, Кадри Весељи и Реџеп Сељими оптужени за злочине и као појединци и као дио удруженог злочиначког подухвата по командној одговорности.

Он је навео да је занимљиво да су оптужницом обухваћени и илегални затвори ОВК у двије општине на сјеверу Албаније, што се географски поклапа са "жутом кућом", али да још то не може да се тврди док не буде објављена цијела оптужница.

"С друге стране, већ сада се може рећи да постоји пуно материјалних доказа за велики број илегалних кампова ОВК који су на територији Косова и Метохије настали након повлачења Војске тадашње СР Југославије", рекао је Оленик за "Блиц".

Он је напоменуо да су већину жртава у тим логорима спасили Кфор и Нато када су ушли у те затворе, документовали их, сликали жртве, којима су пружили неопходну медицинску помоћ и одвели у војну базу Нато "Бондстил", са њима разговарали и прикупили материјалне доказе.

Оленик напомиње и да, нажалост, постоје многи злочини ОВК које је теже доказати као што су злочини над људима који нису стигли до илегалних затвора, него су одмах убијени, или одвођење људи из њихових кућа, који су потом убијени.

Тачи и његови саборци су оптужени за удружени злочиначки подухват, током којег је у 42 илегална затвора у 17 општина на Косову и Метохији и на сјеверу Албаније убијено или мучено најмање 416 жртава.

Тачи и Краснићи су се изјаснили јуче да нису криви, а очекује се изјашњавање и Весељија и Сељимија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана