Суд потврдио оптужницу против специјалаца тзв.Косовске полиције, браниће се са слободе

Танјуг
Суд потврдио оптужницу против специјалаца тзв.Косовске полиције, браниће се са слободе

КРАЉЕВО - Тројица припадника тзв. Косовске полиције који су ухапшени дубоко на територији Србије 14. јуна, браниће се са слободе, након што је суд у Краљеву потврдио оптужницу против њих

-Након што је спроведен претходни поступак и подигнута оптужница од стране Вишег јавног тужилаштва у Краљеву против осумњичених лица Б.С, Р.З. и Ш.М. због по једног кривичног дјела недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, ванпретресно вијеће Вишег суда у Краљеву је потврдило оптужницу против наведених окривљених и донијело рјешење којим је окривљенима укинут притвор - наводи се у саопштењу Вишег суда у Краљеву.

Сва тројица су у тренутку хапшења били под пуном ратном опремом, наоружани са три аутоматске пушке, муницијом, мапама, ГПС уређајима и другом опремом.

Тројица припадника тзв. косовске полиције су службеним возилом марке "дачија дастер" дошли до алтернативног прелаза Тресава-Батњик, оставили возило и наставили даље пјешке путним правцем Орахово-Гњилица, гдје су лоцирани и ухапшени од посебне антитерористичке јединице МУП-а.

Петковић: Судска,а не политичка одлука,борићемо се за ослобађање ухапшених Срба

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да је одлука Вишег суда у Краљеву  судска а не политичка одлука и истакао да ће се Србија борити за све Србе ухапшене на КиМ.

Он је за Танјуг рекао да то значи да се наставља судски процес с обзиром на то да су тројица “Куртијевих специјалаца” оптужени за кривично дјело недозвољено ношење и поседовање оружја и експлозивних материја у складу са кривичним закоником Републике Србије.

-Ми овде имамо одлуку суда, без обзира на то да ли смо тиме задовољни или не, Србија је правна држава и овде судске одлуке морају да се поштују за разлику од Приштине где не постоје ни суд ни судије, ни тужилаштво већ све одлуке доносе Курти и Свечља који списковима хапсе Србе, износе непостојеће доказе и све оно супротно од приступа који влада у централној Србији - рекао је Петковић.

Он је рекао да ће Србија наставити да се бори за сваког Србина ухапшеног на сјеверу Косова и нагласио да разговора са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем неће бити док сви не буду на слободи.

Сијарто: Орбан цијени потез српског предсједника

 Шеф дипломатије Мађарске Петер Сијарто изјавио је да је предсједник Србије Александар Вучић раније данас обавијестио мађарског премијера Виктора Орбана да ће, према захтјеву формулисаном на њиховом састанку прошле нејдеље, Србија ''пустити из притвора тројицу ухапшених косовских специјалаца''.

-Виктор Орбан високо цијени потез који је српски предсједник предузео, у вријеме озбиљних изазова, и чија одлука је јасан доказ дубоког пријатељства српског и мађарског народа и стратешке сарадње двије земље - написао је Сијарто на свом налогу на „Фејсбуку“.

Мађарски премијер Виктор Орбан потврдио је да је јутрос разговарао са предсједником Вучићем, и да га је овај обавијестио да ће ухапшени припадници тзв. Косовске специјалне полиције бити пуштени из притвора, и нагласио да ''веома цијени'' тај потез.

Курти: Радосни смо што се специјалци враћају породицама

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти потврдио је данас да су тројица припадника тзв. Косовске специјалне полиције који су раније ухапшени дубоко на територији Србије пуштени из притвора.

-Потврђујемо да су тројица киднапованих полицајаца пуштена. Иако смо радосни што су се вратили својим породицама, ова отмица представља озбиљно кршење људских права и мора бити укорена. Агресија српске стране мора да се сматра одговорном' - написао је Курти на свом Твитер налогу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана