Суд донио нове мјере за родитеље дјечака убице из Рибникара

ГС
Суд донио нове мјере за родитеље дјечака убице из Рибникара

БЕОГРАД - Судија за претходни поступак Вишег суда у Београду је донио рјешење којим је В. К. оцу дјечака убице из ОШ “Владислав Рибникар” К. К. продужио притвор, а који му по том рјешењу може трајати најдуже 30 дана.

- Притвор је према окривљеном продужен услед постојања особитих околности које указују да ће окривљени, у случају боравка на слободи, у кратком временском периоду поновити кривично дело, као и с обзиром на то да је окривљени основано сумњив да је извршио кривично дело за које је прописана казна затвора преко десет година, а начин извршења и тежина последица кривичног дела довели су до узнемирења јавности које може угрозити несметано и правично вођење кривичног поступка - саопштено је из Вишег суда у Београду.

Окривљеном се, како се додаје, на терет се ставља извршење кривичног дјела тешко дјело против опште сигурности.

- Против наведеног решења дозвољена је жалба кривичном ванпретресном већу Вишег суда у Београду, у року од три дана од пријема решења - наведено је из Вишег суда у Београду.

Отац тринаестогодишњег дјечака К.К. који је 3. маја у основној школи убио деветоро вршњака и радника обезбјеђења, ухапшен је истог дана када се злочин догодио и од тада је у притвору.

Сумњичи се да је он обучавао К.К. да пуца, као и да није обезбиједио своје оружје по закону, јер је, како се сумња његов син 3. маја из очевог оружја убио девет ученика и чувара, а ранио шест ученика и наставницу.

Мајци забрањена продаја имовине

Виши суд у Београду донио је ново решење којим је одредио привремену мјеру забране продаје или стављање под хипотеку непокретности у Параћину, Нишу и Београду, а које су у власништву или сувласништву М.К. мајке дјечака К.К. који је починио масакр у Основној школи Владислав Рибникар, сазнаје Танјуг.

Суд је недавно одредио прву привремену мјеру која се односила на неколико непокретности у Београду, док се ова друга мјера односи на непокретности и у  Параћину и Нишу.

Привремена мјера је одређена ради обезбјеђења будућег новчаног потраживања, на приједлог најближих чланова породице настадилих у школи.

Њој је забрањено да прода аутомобил који је у њеном власништву, док је Народној банци Србије и јавном извршитељу наложено да сва новчана средства којима располаже на рачунима свих пословних банака, до висине потраживања породица, пренесе и положи у депозит јавног извршитеља. Суд је одредио и да се попишу и одузму готовина, накит и хартије од вриједности од мајке, који се налазе на свим адресама кућа, станова и рачунима, односно сефовима и да се положе на рачун јавног извршитеља.

Ова мјера не значи да је њој имовина одузета, већ да је забрањено да прода или стави хипотеку на њу, како би се, уколико члановима породице у парничном поступку буде досуђена новчана надокнада за претрпљену душевну бол и патњу ти новчани износи наплатили.

Одлука суда је прослијеђена и у катастар, а мајка има право жалбе на њу. Жалба не одлаже извршење.

Недавно је Виши суд у Београду забранио В.К. оцу дјечака да располаже, отуђи и оптерети своју имовину, а сада је и мајци то забрањено.

Тужилаштво такође провјерава да ли се у радњама М.К. мајке дјечака стичу елементи кривичног дјела запуштање и злостављање малољетног лица.

           

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана