Студије холокауста од ове школске године на Универзитету у Крагујевцу

срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- Студенти Универзитета у Крагујевцу моћи ће да од зимског семестра школске 2021/2022. године да похађају студије Холокауста.

Нови студијски програм ће бити реализован у оквиру Центра за студије сјећања, који је основан 2020. године с циљем да се у Србији, по угледу на неке европске земље, утврди мултидисциплинарна платформа за изучавање културе сјећања, а студије Холокауста су први велики пројекат ове научноистраживачке јединице овог универзитета.

Студије Холокауста у Србији подржала је Међународна јеврејска организација "Клејмс конференс" из САД која је одобрила и финансијска средства за спровођење наставе. Руководилац пројекта Катарина Мелић појаснила је да су студије осмишљене тако да се студенти различитих профила, најприје друштвено-хуманистичких наука, упознају с историјским контекстом који је претходио Холокаусту.

"Предавања покривају различите области, а у темељу програма је јеврејска култура, као и дуга историја европског антисеметизма који је довео до нестанка милионске популације Јевреја", рекла је она. Мелићева је навела да је студиј Холакауста бесплатан и да ће моћи да их упишу сви заинтересовани студенти, а да ће резултати бити бодовани у складу с правилником о ваннаставним активностима. Она је оцијенила да је важно што ће студије Холокауста први пут у Србији бити организоване баш у Крагујевцу, граду који је у историји 20. вијека мапиран као мјесто сјећања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана