Студенти из Суринама у Београду: Српски језик највећи изазов,живот добар

Танјуг
Foto: Tanjug

БЕОГРАД - Око 400 страних студената живи у београдским студентским домовима, а међу њима и четворо младих стипендиста Владе Србије који су на студије медицине у Србију дошли из Суринама, сјевероисточног дијела Јужне Америке, за које је кажу највећи изазов научити српски језик.

Влада Србије је поводом јубилеја 50 година од оснивања Покрета несврстаних, покренула пројекат "Свет у Србији" - доделе стипендија кандидатима из земаља чланица и посматрача те међународне организације, међу њима и Суринам, па су сада ово четворо студента из ове далеке земље на обали Атланског океана становници Студентског града.

Задовољни су, кажу да је живот овде добар, а људи срдачни и гостропримљиви.

То је и разлог због кога би студенткиња медицине, 23-годишња Мерил, вољела да остане у Србији након завршетка студија.

"Немам проблема овде осим језика. Волим вашу храну, посебно пљескавицу, забавно је и добро живјети овде", рекла је Мерил, која у својој земљи за медицинску помоћ мора да оде до главног града Парамариба, јер су амбуланте у мањим мјестима ријетке.

Она жели да постане доктор, баш као и њен цимер из Студентског града, Цундо Јен, кога је стипендија довела у Србију. "Када сам први пут чуо за Србију нисам знао гдје је то, али после сам почео да истражујем и онда сам помислио да могу да се повежем и студирам овде", каже Јен који посебно хвали српску културу. Јен је имао прилику да у Београду заигра Коло, што је за њега, каже, био посебан доживљај.

"Било ми је посебно занимљиво јер не знам да играм, било је јако забавно", поручује Јен, коме су наши падежи велики изазов.

Поред тога, воли живот међу Србима, али ипак каже, волио би да се врати у своју земљу и тамо лијечи људе. Његова колегиница са Медицинског факултета и цимерка у дому, Сафанија Хонсалфес, која са екипом Тањуга као и остали разговара на енглеском и скреће нам опажњу да да би им помоћ око језика на факултету била од велике користи, јер има потешкоћа при савладавању српског језика и зато се каже, труди да прича што више са нашим људима, како би научила више

. "Волим људе, веома су пријатни према мени, помажу, каже она, а на питање гдке види своју будућност, додаје да би још размислила о томе, те да сада жели да се фокусира на завршетак студија. Живот у Београду описује другачијим у односу на Суринам.

"У дому је лијепо, али је веома другачије него у мојој земљи, никада нисам живјела у оваквом амбијенту", каже Хонсалфес. И Денсо Берхара је требао да студира у другој земљи, али, наводи, живот у Београду му је сасвим лијеп.

"Прво сам помислио да треба да идем у Сирију, али овде је другачије, људи су фини, највише ми се допада Wатерфронт", поручује млади Американац. Као проблем у дому наводи слабију Интернет везу, али, додаје, све остало је добро.

"Волим Србе, који су увијек отворени, овде није проблем живјети, осећам се сигурно", истиче Берхара, који жели да буде љекар. О смјештају и храну, као и о љекарским прегледима и изради студентских картица, ови млади странци не морају да размишљају, јер их финансира српско ресорно Министарство. Софија Мартиновић из Установе Студентски центар "Београд" каже за Тањуг да су цијене њиховог смјештаја 11. 520 динара мјесечно, док су цијене исхране 401 динар дневно.

"Све трошкове исхране и смјештаја, као и љекарске прегледе и саму израду студенстких картица покрива Министарство просвете, науке и технолошког развоја", наводи Мартиновић и додаје да се за сада број страних студената у београдским домовима неће мијењати - око 400 њих и даље ће боравити у Студентском граду, као и дому "Рифат Бурџевић".

Студенти из Суринама учествују у пројекту "Свет у Србији ", а до сада стипендије користи њих 15, подаци су Министарства спољних послова Србије. Годинама постоји велико интересовање студената из Суринама за студије у нашој земљи, а највише их интересује медицина, електротехника, рачунарство, као и пољопривреда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана