Строге мјере током посјете Меркел, мигови 29 ВС на дочеку

Танјуг
Строге мјере током посјете Меркел, мигови 29 ВС на дочеку

БЕОГРАД - Током дводневне посјете Београду њемачке канцеларке Ангеле Меркел, која ће слетјети нешто послије 16 часова на аеродром "Никола Тесла, на снази ће бити ригорозне мјере безбједности, а како преносе медији, канцеларку ће дочекати мигови 29 Војске Србије.

Домаћин њемачкој канцеларки, чији се мандат приводи крају, биће предсједниик Србије Александар Вучић, а цијелом трасом којом се она буде кретала биће распоређени припадници МУП-а Србије.

На терену ће, према ријечима неименованог извора Блица, бити и два полицијска хеликоптера.

Око 600 људи, како се додаје, бити директно задужено за за непосредну безбједност канцеларке.

Ријеч је о, преноси Блиц, више од 50 припадника Јединице за обезбјеђење објеката и личности, 100 припадника Жандармерије, 400 припадника београдске полиције, десет припадника Специјалне антитерористичке јединице и пилотима хеликоптерске јединице.

На терену ће све вријеме дежурати и неколико тимова ватрогасаца и медицинске екипе.

Дарко Обрадовић из Института за националну безбједност рекао је за Тањуг да ће мјере безбједности које ће бити примијењене бити попут оних приликом њене посјете прије пет година.

"То је први степен безбедности који подразумева затварање трасе кретања Меркел", рекао је Обрадовић.

Све мјере, наводи он, се примјењују на основу безбједносне процијене коју раде наши органи, уз улазне податке који се добијају у сарадњи с њемачким органима. То је један протокол, једна мапа по којем ће се одређивати контрамере акције и операције у циљу оптималне безбједности највише званице", навео је Обрадовић.

ЈКП "Јавно освијетљење" Београд саопштило је да ће током вечерњих часова у бојама њемачке заставе бити освијетљени Палата Албанија, Мост на Ади и Бранков мост због посјете њемачке канцеларке.

Такође, са стубова јавног освијетљења у ужем центру Града, новобеоградских булевара, Бранковог моста, на приступним саобраћајницама од аеродрома Никола Тесла дуж ауто-пута и у реону Палате Србија виориће се 1.500 заставица Републике Србије и Савезне Републике Њемачке.

На згради Генекса на Новом Београду у знак добродошлице постављене су велике заставе Њемачке и Србије.

Први састанак канцеларке Меркел и предсједника Вучића планиран је одмах по њеном доласку и свечаном дочеку, који ће бити приређен испред Палате "Србија".

Они ће разговарати иза затворених врата у четири ока, а након тога најављене су изјаве за медије.

Канцеларка, која послије Београда гдје ће и преноћити, иде у Тирану, гдје ће се састати са премијерима земаља Западног Балкана, у Београду ће боравити најдуже.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана