Стопирана испорука вакцина из Србије за Сјеверну Македонију; Брнабић: Чека се одобрење

Танјуг
Стопирана испорука вакцина из Србије за Сјеверну Македонију; Брнабић: Чека се одобрење

БЕОГРАД - Србија је требало да данас испоручи 8.000 доза вакцине "Фајзер" Сјеверној Македонији, али је у посљедњи час дошло до застоја.

Сама компанија је од Србије тражила додатну документацију, пише македонски портал Телма.

У тексту се наводи да је Србија средила документацију за вакцину намијењену Сјеверној Македонији, али да се чека одобрење саме компаније "Фајзер" да се оне помјере ка македонској граници.

Додаје се да се дозвола компаније "Фајзер" чека већ месец дана и да се "као у сваком добром трилеру, неочекивани обрт догодио у посљедњим минутима", односно да је синоћ у 22.45 прес служба предсједника Србије саопштила да компанија "Фајзер" тражи допунску техничку документацију.

Телма је навела да је покушала да од канцеларије те компаније у Београду сазна који документи недостају, али да се само јавља снимљена телефонска секретарица, да су их у Влади Србије за информације упутили на кабинет предсједника Србије Александра Вучића, а да тамо нису били расположени да дају више детаља о одлагању испоруке вакцине.

"Чека се одобрење"

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да ће Фајзерове вакцине које је Србија требало данас да донира Сјевреној Македонији бити испоручене у наредних неколико дана, пошто се чека званично одобрење Фајзера, с обзиром да је у нашем уговору са том компанијом забрањен извоз вакцине у друге земље.

"Што се тиче донације Фајзерових вакцина за Северну Македонију, коју је договорио Вучић, све је спремно, имамо спремне одређене количине Фајзерове вакцине. Једино се чека званично одобрење Фајзера да можмео да их донирамо односно извеземо у Северну Македонију", рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара.

Додала је да је у уговору са Фајзером наведено да не смијемо да извозимо те вакцине из Србије.

"Зато чекамо званично одобрење. Писала сам директору Фајзера, у сталном смо контакту са њиховим тимом. Председник Вучић је потегао и својое личне везе у САД да добијемо ту сагласност да можемо да извеземо те вакцине у Северну Македонију и надам се да ће се то и завршити у наредних неколико дана", навела је премијерка.

Желимо да подржимо грађане Северне Македоније, а можда послије и неке друге земље у региону, додала је она.

Истакла је да чим добијемо сагласност да ће вакцине кренути за Скопље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана