Столтенберг: Одобрено ангажовање додатних снага на Косову и Метохији

Срна
Столтенберг: Одобрено ангажовање додатних снага на Косову и Метохији

БРИСЕЛ- Сјевероатлантски савјет одобрио је ангажовање додатних снага за рјешавање тренутне ситуације на Косову и Метохији, наводи се у саопштењу генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга.

Он је у саопштењу издатом након данашњег састанка Савјета ради разговора о ситуацији на Косову и Метохији навео да су савезници изразили велику забринутост због појачаних тензија на сјеверу Косова.

Столтенберг је позвао стране да хитно деескалирају ситуацију.

"Настављамо да позивамо Београд и Приштину да се укључе у дијалог уз посредство ЕУ, јер је то једини начин за рјешавање неријешених питања и проналажење рјешења којима се поштују права свих заједница. То је кључно за трајну безбједност на Косову и стабилност у региону", истиче се у саопштењу.

Столтенберг је напоменуо да је од маја појачано присуство Кфора на Косову и Метохији.

"Мисија Кфора одржава видљиво и агилно присуство широм Косова. Увијек ћемо предузимати све неопходне кораке за одржавање сигурног и безбједног окружења и слободног кретања свих људи који живе на Косову. То чинимо непристрасно и у складу са нашим мандатом добијеним од УН", наводи се у саопштењу објављеном на интернет страници Алијансе.

Столтенберг је нагласио да ће Алијанса да настави да осигурава то да командант има све потребне ресурсе и флексибилност потребне за Кфор да испуњава свој мандат, те да је спремна да по потреби изврши даља прилагођавања положаја Кфора.

"Кфор наставља блиску координацију са свим заинтересованим странама у Београду и Приштини, као и са Еулексом, ОЕБС-ом, Мисијом УН на Косову и дипломатском заједницом", додаје се у саопштењу.

У трагичним догађајима у недјељу, 24. септембра, код Бањске, убијена су три Србина и један албански полицајац.

Званичници Србије су саопштили да су Срби брутално ликвидирани, након рањавања и предаје.

Српска листа саопштила је да су приштинске специјалне јединице јутрос брутално упале у Клиничко-болнички центар у Косовској Митровици и том приликом уз прекомјерну силу и бруталност демолирали неке од просторија, онемогућили рад здравственим радницима и застрашивали пацијенте који су на стационарном лијечењу у тој установи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана