Столтенберг: Ескалација се мора избјећи

Срна
Foto: Архива

БРИСЕЛ - Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је да се ескалација на Косову и Метохији мора избјећи и да НАТО/Кфор остаје на опрезу.

Столтенберг је навео да је разговарао са високим представником ЕУ за спољну политику Јосепом Борелом и да су разочарани што није ријешен спор у вези са регистарским таблицама.

"Сада је вријеме за одговорност и прагматична решења. Ескалација се мора избећи. НАТО/Кфор остаје на опрезу", написао је Столтенберг на "Твитеру".

ЕУ данас је у разговорима са представницима Београда и Приштине изнијела приједлог који је предсједник Србије Александар Вучић прихватио, а премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти није, рекао је портпарол ЕУ Петер Стано, те оцијенио да је у питању непоштовање међународних обавеза, што се посебно односи на Приштину.

Борел је рекао да је ЕУ предала приједлог који је могао да спријечи ризик ескалације, који је Вучић прихватио, али није и Курти.

Он је истакао да од приштинске стране очекује да одмах суспеднује даље кораке у вези са пререгистрацијом возила на сјеверу Косова, а од Србије да суспендује издавање нових таблица КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана