Стоилковић: Из Скопља 27. јануара порука о јединству Срба

Срна
Стоилковић: Из Скопља 27. јануара порука о јединству Срба

БЕОГРАД - У Скопљу ће у петак, 27. јануара, бити одржана Светосавска академија - централна прослава Светог Саве који је национални празник Срба у Сјеверној Македонији, најавио је предсједник Демократске партије Срба Иван Стоилковић.

Он је изјавио Срни да ће академија бити одржана под благословом Његове светости патријарха српског Порфирија, и то први пут од 2007. године, након рјешења међуцрквеног спора. Стоилковић је рекао да су на академији присуство потврдили високи званичници Србије и Републике Српске и да ће то бити прилика да се још једном укаже да Свети Сава данас има апостолску мисију да уједини расуто, просвијетли затамњено, уздигне посрнуло и да помири посвађано.

"То је једна исконска порука целокупном српском народу. Нама није могућ опстанак ако не показујемо пуно јединство и међусобну солидарност. Када су овакви тренуци, када су Србија и Република Српска заједно, када смо изложени неупитним притисцима међународне заједнице да се одрекнемо сопственог идентитета, једини одговор на све то мора бити апсолутно српско јединство по свим питањима", рекао је Стоилковић.

Он је појаснио да Срби само јединствени могу да изађу у сусрет свим изазовима који су пред њима.

"Само јачањем Србије и Републике Српске може да се побољша положај нас овде у такозваној другој линији српског света", рекао је Стоилковић.

Он је навео да је број Срба у Сјеверној Македонији пао испод два одсто, али да су они и светосавље дубоко укоријењени у македонско друштво и добро прихваћени од грађана, иако је државна политика већ деценијама – антисрпска. "Државна политика је већ 30 година антисрпска - ту нема дилеме.

Трудимо се да опстанемо и сачувамо оно што нас карактерише. Јака Србија и Република Српска, то може да се одрази побољшањем нас овде у такозваној другој линији српског света", рекао је Стоилковић. Светосавска академија најављена је за петак, 27. јануар, у 19.00 часова у Македонском народном театру у Скопљу.

Академији ће присуствовати изасланик предсједника Републике Српске Радован Ковачевић. У изузетно богатом умјетничком програму, који је спој традиционалног и модерног, наступиће Војни хор и оркестар Министарства одбране Србије "Станислав Бинички", оперски пјевачи Оливер Њего и Љубица Врањеш, те играчке групе "Уна Сага Сербика".

У оквиру обиљежавања националног празника Срба у Сјеверној Македонији, Светосавска академија биће уприличена и у Куманову, а празник ће свечано бити обиљежен и прославама у Битољу 28. јануара и у Тетову 4. фебруара, као и школским приредбама у школама које похађају српска дјеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана