Стевић: На барикадама за сада мирно, ноћ протекла без инцидента

Танјуг
Ситуација на барикадама у Рударима мирна
Foto: Танјуг | Ситуација на барикадама у Рударима мирна

БЕОГРАД - Новинар Телевизије "Мост" Стевић рекао је данас да је ситуација на барикадама у Рударима тренутно мирна и да је и ноћ протекла мирно и додао да су барикаде постављене и у Ибарској Слатини, селу Србовац и у Зубином потоку, као и широм сјевера КИМ, али и да је на њима примјетан велики број људи.

"Оно што људи овде на барикадама могу да кажу јесте да ће бити истрајни, јер ове барикаде нису постављене ради ескалције  сукоба, него због мира и да се  Срби спасу од терора Аљбина Куртија који је последњих месец дана учестао не само на сјеверу него и на југу наше покрајине", рекао је Стевић у укључењу за Танјуг.

Додао је да је дежурање на барикадама организовано по смјенама. 

"У току дана су ту и жене које долазе да пружају подршку мушкарцима који су  на барикадама, жене увече оду а мушкарци остају, увек је велики број људи на барикадама и све је добро организовано", пренио је он. 

Стевић истиче да је ситуација доста напета, како каже, прије свега због изјава које су могле да се чују из Приштине и очекивања да ће Аљбин Курти и специјалне јединице да разбију барикаде. 

"Оно што смо могли да чујемо од људи јесте да их је утешила изјава председника Србије Александра Вучића који је рекао да је добио гаранције Кфора да неће бити упада на север и разбијања барикада", каже Стевић. 

Истиче да је предсједник Српске листе Горан Ракић рекао  да је због озбиљности ситуације формиран кризни штаб који ће се свакодневно обраћати  јавности са информацијама са барикада широм сјевера Косова и Метохије. 

"Поред барикада у Рудару, ту су барикаде у Ибарској Слатини , у селу Србовац и наравно у Зубином потоку , на свим барикадама приметан је велики број људи. Приметно су снаге  Кфора око барикада, они дођу обиђу , сликају, приметни су и њихови хеликоптери који надлећу положаје, где су барикаде. Међутим, ништа више од тога се не дешава, нико од њих није издао никакво саопштење, осим што смо јуче чули да од Аљбина Куртија захтевају још времена да они покушају да реше ову ситуацију", наводи Стевић. 

Додаје да би можда било најбоље да Кфор преузме контролу на ситуацијом и  буде гарант безбједности Србима на сјеверу КиМ истичући да је то оно што српски народ очекује да се РОСУ повуче и да Кфор преузме бригу о Србима на сјеверу КиМ.
 
"Битна информација је да су административни прелази Јариње и Брњак и даље затворени и за аутомобиле и пјешаке и не знамо када ће поново бити отворени", преноси Стевић.

Коментаришући упад РОСУ на језеро Газиводе, Стевић је казао да је екипа Телевизије "Мост"  покушала да дође до језера , послије информације да су РОСУ упале, али да су били спријечени.

"Оно што знамо јесте изјава радника који је у том тренутку био тамо и мерио водостај јесте да су га сперчили у обављању посла , да су поскидали затаве Србије које су биле ту, дали му заставе и рекли да има два минута да напусти објекат , односно брану", казао је Стевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана