Стејт департмент упозорио на случај манастира Високи Дечани

Танјуг, Срна
Стејт департмент упозорио на случај манастира Високи Дечани

ВАШИНГТОН - Амерички Стејт департмент у годишњем извјештају о стању вјерских слобода на Косову и Метохији навео је да је Уставни суд (самопроглашеног) Косова у септембру прослиједио тужилаштву информацију о томе да привремена влада у Приштини стално одбија да примијени одлуку тог суда из 2016. године, којом се Српској православној цркви признаје власништво над земљиштем око манастира Високи Дечани.

Из Стејт департмента је наведено да је као одговор на континуирано неспровођење те одлуке власти у Приштини и договора о радовима на путу из 2020. године у Специјалној заштитној зони манастира Високи Дечани, СПЦ у мају прекинула званичну комуникацију са надлежнима.

У извјештају се цитира и саопштење СПЦ о томе да је полиција у јуну без објашњења наредила да се аутобус са српским вјерницима врати у Србију.

„Глас Америке“ наводи и да је у априлу паневропска федерација организација цивилног друштва за културно насљеђе Европа „Ностра“ уврстила манастир СПЦ Високи Дечани на листу седам најугроженијих мјеста културног насљеђа у Европи, а што су званичници (самопроглашеног) Косова оцијенили као пристрасну и нетачну квалификацију.

У годишњем извјештају Стејт департмента о стању вјерских слобода у свијету оцјењује се и да Влада Црне Горе поново није предузела никакве кораке да ријеши спорове Српске православне цркве (СПЦ) и канонски непризнате Црногорске православне цркве (ЦПЦ) око власништва над 750 православних објеката које држи СПЦ.

У дијелу извјештаја о Црној Гори подсјећа се да су вјерска дискриминација и говор мржње забрањени законом, а да су 26. јануара ступиле на снагу измјене и допуне закона о вјерским слободама, којима су елиминисани захтјеви да се постојеће вјерске групе региструју ради стицања правног статуса и да вјерске групе дају доказ о власништву над одређеном вјерском имовином како би задржале право на њу, наводи “Глас Америке“.
СПЦ се оштро противила тим захтјевима, наводи Стејт департмент и подсјећа да се полиција сукобила са појединцима који су протестовали због устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија СПЦ 5. септембра на Цетињу.

-Вјерске групе су наставиле да оспоравају власништво владе над неким вјерским имањима и пренос власништва над гробљима на општине или друге ентитете - наводи се у извештају.

Стејт департмент наводи да је СПЦ саопштила да је Министарство унутрашњих послова одобрило визе за свештенство које је тек пристигло у земљу, али да се није позабавило постојећим случајевима свештенства којима је претходна влада ускратила боравишну дозволу.

Подсјећа се да су уочи локалних избора у Никшићу у фебруару неидентификоване особе оскрнавиле Хаџи-Исмаилову џамију графитима на којима је писало „Сребреница“, „Турци“ и додаје да су невладине организације и друге вјерске групе осудиле вандализам, али да није било хапшења.

Током године било је инцидената вандалског напада на богословску школу СПЦ и манастир, како на Цетињу, тако и пријава говора мржње према муслиманима и евангелистичким хришћанима, навео је Стејт департмент.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана