Стејт департмент: Споразум о документима важан корак ка нормализацији односа

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- Сједињене Америчке Државе /САД/ подржавају споразум о улазно-излазним документима између Београда и Приштине и виде га као важан корак ка нормализацији односа, поручено је из Стејт департмента поводом договора који су постигле двије стране.

Наглашено је да је постизање рјешења дијалогом кључно за обје стране на путу ка европским интеграцијама.

Указано је да се у дијалогу, којим посредује ЕУ, Србија сагласила да укине улазно-излазне документе за носиоце косовских исправа, док се Приштина сагласила да не уводи улазно-излазна документа за грађане са исправама Србије.

"На основу посвећености обје стране и напорног рада специјалног изасланика ЕУ охрабрујемо Србију и Косово да се више ангажују и у миру крену напријед", речено је у одговору Стејт департмента "Гласу Америке".

Договор Србије и самопроглашеног Косова о документима постигнут је у суботу, 27. августа.

Србија је протеклих 10 година издавала улазно-излазни документ за грађане са косовским личним картама, на основу споразума о слободи кретања из 2011. године.

Влада у Приштини је донијела одлуку да од 1. августа започне увођење исте процедуре за држављане Србије, али одлука није ступила на снагу на сјеверу Косова гдје живе већински Срби јер су подигнуте барикаде и одгођена је на мјесец дана.

Настале тензије довеле су до појачаног ангажовања представника ЕУ и САД. Србија и самопроглашено Косово још нису постигли договор о регистарским таблицама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана