Стејт департмент позвао на смањење тензија и спровођење споразума

Срна
Стејт департмент позвао на смањење тензија и спровођење споразума

ПРИШТИНА - Амерички Стејт департмент позвао је данас Београд и Приштину да смање тензије и спроведу споразуме које су потписали у процесу дијалога, укључујући и почетак разговора за успостављање Заједнице општина са српском већином

Портпарол Стејт департмента је нагласио да су САД сагласне са ЕУ да су недавни догађаји забрињавајући и да доводе у опасност важан напредак који је до сада постигнут у дијалогу уз посредовање ЕУ.

Из Стејт департмента су навели да повлачење Срба из приштинских институција није рјешење за актуелне спорове и има потенцијал за даљу ескалацију тензија на терену.

"Све стране морају предузети кораке за смањење тензија и обезбеђивање мира и стабилности", рекао је портпарол Стејт департмента за портал "Албанијан пост".

Акције и реторика који повећавају могућност насиља, како се даље наводи, излажу непотребном ризику невине животе и припаднике међународних мировних снага на терену, преноси портал "Косово онлајн".

Због ситуације на сјеверу Косова данас су активисти Социјалдемократске партије и цивилног друштва симболичним акцијама у Приштини изразили противљење политици премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Активисти Социјалдемократске партије обојили су прозоре на згради владе у Приштини у црно да би указали на затвореност владе према грађанима и медијима, посебно о питању дијалога са Београдом, преноси приштински Репортери.

Раније данас, убрзо након почетка састанка Куртија са лидерима опозиционих партија, предсједник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај напустио је зграду владе.

У Приштини је покренут процес замјене српских посланика који су поднијели оставке. Предсједник у Приштини Вјоса Османи упутила је захтјев изборној комисији да препоручи кандидате за замјену посланика Српске листе, након њихове одлуке да врате мандате скупштини, у склопу одлуке Срба на сјеверу да напусте све приштинске институције.

Портпарол ЦИК-а Ваљмир Ељези рекао је медијима у Приштини да ће комисија припремити препоруку, у складу са законским роком од пет дана. /крај/мсб

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана