Стефановић забринут због учешћа Приштине на вјежби НАТО-а

Срна
Стефановић забринут због учешћа Приштине на вјежби НАТО-а

БЕОГРАД - Министар одбране Србије Небојша Стефановић изразио је данас забринутост због учешћа такозваних косовских снага безбједности на вјежби "Дефендер јуроп 21", коју организују НАТО и војска САД.

Стефановић је на састанку са америчким абасадором у Србији Ентонијем Годфријем и новим изаслаником одбране САД у Београду пуковником Кори Шејом рекао да Београд цијени што је "у партнерском духу" обавијештен о организацији и извођењу вјежбе прије него што је почела.

"Али смо дубоко забринути јер је учешће такозваног Косова у њој у супротности са свим међународним актима", навео је Стефановић.

Он је упознао саговорнике о чињеници да Србија наставља да води балансирану политику одбране и ради на унапређењу и даљем квалитативном развоју односа у тој области са свим државама и међународним организацијама, у складу са дугорочним стратешким опредјељењем да задржи статус војно неутралне државе.

Амерички амбасадор Ентони Годфри истакао је у вези са војном вјежбом, да разумије забринутост Србије иако две земље имају различите погледе по овом питању, саопштило је Министарство одбране Србије.

Годфри је истакао да САД желе да наставе интензивну сарадњу са Војском Србије и изразио наду да би билатерална вјежба припадника двије војске могла да се одржи већ током ове године.

Саговорници су закључили да постоји интерес да се војна сарадња двије земље настави и прошири на нове области и истакли значај билатералних одбрамбених консултација, чији је циљ усаглашавање стратешких смјерница за унапређење сарадње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана