Стефановић: Ситуација на Космету сложена, нове акције против криминала

Срна
Стефановић: Ситуација на Космету сложена, нове акције против криминала

БЕОГРАД - На сједници Савјета за националну безбједност Србије, којој је предсједавао предсједник Србије Александар Вучић, оцијењено је да је ситуација на Косову и Метохији све сложенија, а најављене су и нове полицијске акције у борби против организованог криминала и санкционисање државних службеника који су на било који начин помагали криминалцима.

Министар одбране Србије Небојша Стефановић рекао је након сједнице, на којој је било ријечи о посљедњем хапшењу криминалне групе Вељка Беливука, да је анализирано гдје су везе организованог криминала са појединим представницима државних органа.

"Ове акције које сте видели имаће свој наставак и не само против ове организоване криминалне групе, него и других организованих криминалних група које делују у Србији", изјавио је Стефановић новинарима.

Он је истакао да ће држава одлучно и снажно показати да умије да се одупре сваком облику организованог криминала и санкционише оне из редова државе који су сарађивали, помагали криминалцима или им на било који начин давали информације које су им помагале у чињењу одређених кривичних дјела.

Стефановић је најавио и оснаживање Министарства унутрашњих послова и тајне полиције Безбедносно-информативне агенције /БИА/, наводећи да су државни органи задужени да у наредном периоду пажљиво прате догађања у Србији с циљем обезбјеђивања сигурности.

Када је ријеч о Косову и Метохији, Стефановић, који је рекао да је ситуација све сложенија, те поменуо и честитку америчког председника Џозефа Бајдена за Дан државности Србије, у којој се позива на међусобно признање Београда и Приштине.

"Има нових ситуација. Видели сте честитике за Дан државности којима се радују поједини политичари у нашој јужној покрајини", рекао је Стефановић.

Он је навео да Србија жели да на Косову и Метохији, у сарадњи са Кфором, настави да штити стабилност и безбједност српског становништва које је угрожено и да покаже да је одговоран и озбиљан партнер.

"Никакав погром, протеривање или злочине над српским становништвом нећемо дозволити", нагласио је Стефановић.

Он је навео да је на сједници било ријечи и о набавци новог и савременог наоружања, опреме и технике које ће омогућити да и Војска Србије и полиција, припадници БИА буду добро опремљени, снажни и у могућности да се суоче са новим изазовима у смислу електронске борбе, набавке нове опреме и наоружања за војску.

Стефановић је навео да Србија жели да уложи у Копнену војску и електронску опрему за ометање противничких дејстава, која могу да угрозе Србију, али и у хеликоптере за борбу против пожара, те нову опрему за БИА да може да се супротстави разним облицима организованог криминала и утицајима против интереса Србије, за шта ће бити издвојен додатни новац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана