Стефановић: Пооштравање услова за виђање дјеце

Срна
Стефановић: Пооштравање услова за виђање дјеце

Београд - Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић најавио је послије данашњег убиства жене и дјетета испред Центра за социјални рад у Београду да ће бити предузете мјере које ће смањити ризик да се овакве трагедије понове, међу којима и пооштравање услова за виђање дјеце.

"Жене и деца у нашој земљи морају да буду заштићени и држава неће дозволити да починиоци буду лако кажњени. Настојаћемо да добију дугогодишњу казну затвора", рекао је Стефановић на ванредној конференцији за новинаре.


Стефановић је истакао да је нападач од раније познат полицији и да је осуђиван за илегално посједовање оружја 2010. године, као и разбојништво, а да је са убијеном женом био у бракоразводној парници у којој је "било међусобних оптужби око спречавања виђања дјетета".

Он је навео да су на данашњем састанку са министром правде Србије Нелом Кубуровић и министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зораном Ђорђевићем договорене активности које подразумијевају пооштравање услова за виђање дјеце, а разматра се и формирање комисије која ће утврђивати подобност особе да виђа дјецу.

Стефановић је рекао да ће се радити на бољој координацији рада судова и Центара за социјални рад, благовременом обавјештавању полиције када се сумња да би могло доћи до насилничког понашања и повећању броја патрола полиције, као и радника обезбјеђења при Центрима за социјални рад.

Он је истакао да није циљ да Србија буде полицијска држава и да уз сваког грађанина стоји по један полицајац, него да се увезивањем државних органа омогући правовремна размјена информација како би се предуприједили насиље и овакве трагедије.

"Постоје људи у овој земљи на које очигледно не вреди апеловати и којима то не допире до свести. Ту морамо да применимо репресивне мере, али ако нам људи из Центра за социјални рад кажу да је процјена да овај човек може да почини злочин, да буде насилан, онда ће полиција доћи", рекао је Стефановић.

Министар правде Нела Кубуровић најавила је формирање савјета за спречавање насиља у породици на основу Закона о спречавању насиља у породици, који је у примјени од 1. јуна, а циљ је боља координација свих органа који поступају у оваквим случајевима.

Министар Ђорђевић рекао је да су у нападу тешко повријеђени психолог и двоје социјалних радника Центра за социјални рад у Раковици, који су смјештени на Војномедицинску академију.

Он је најавио да ће Министарство већ наредних дана донијети мјере и нове безбједносне процедуре, те саопштио да је издао налог да инспекција утврди да ли је било пропуста у раду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана