Стефановић: Нећемо дозволити ни другима да забораве српске жртве

Срна
Foto: Агенције

БЕОГРАД- Министар одбране Србије Небојша Стефановић истакао је да Србија и српски народ никада неће заборавити српске жртве, али неће дозволити ни другима да их забораве, нити да се спроведу нове "Олује" над српским народом.

"И не само онима који су чинили злочине, већ и онима који су их ћутке гледали и одобравали", навео је Стефановић поводом 27 година од злочиначке акције хрватске војске "Олуја".

Он је оцијенио да је свијет дозволио да се они догоде, ништа није предузео да их спријечи и до данас ништа није урадио да буде правде за убијене и прогнане Србе, саопштено је из Министарства одбране Србије.

"Подсећаћемо их врло упорно и истрајно на то. И бићемо поносни на себе, јер смо народ који не мрзи, који се не поклања аветима фашизма", навео је Стефановић и поручио да Србија неће више дозволити "Олује" над српским народом.

Стефановић је навео да ће и данас Хрватска прославити своју "Олују", акцију у којој је људскост доживела потпуни суноврат, нестала толико да је нема ни у најмањем зрну, док ће Србија данас туговати, у њој ће звонити црквена звона, служиће се парастоси и прислуживати свијеће.

Он је додао да ће Хрватска за своју "Олују" рећи да је поносна што је успјела да спроведе најбруталније етничко чишћење на простору Европе послије Другог свјетског рата.

"Похвалиће се, ваљда, што је протерала више од 250.000 Срба, који су били њени грађани, да су јој војници упадали на кућне прагове и убијали немоћне српске старце и старице, да је бомбардовала српску децу у избегличким колонама да јој не би умакла, да и данас ексхумира кости Срба, док се још на хиљаде њих воде као нестали. И све то 27 пуних година касније", истакао је Стефановић.

У Новом Саду вечерас ће на Тргу слободе бити обиљежено 27 година од великог српског страдања у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" и највећег етничког чишћења у Европи након Другог свјетског рата.

Хрватске снаге су 4. августа 1995. године напале Републику Српску Крајину - територију формално под заштитом мировних снага УН, начинивши низ злочина и протјеравши 250.000 Срба.

У злочиначкој акцији "Олуја" је, према евиденцији "Веритаса", 1.872 Срба погинуло и нестало, а спаљено је више од 22.000 српских кућа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана