Стефановић: Инцко и Шварц-Шилинг су одговорни за тренутне проблеме у БиХ

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Потпредсједник Владе Србије Небојша Стефановић рекао је да је потпуно невјероватан и безобразан начин на који су се Европској комисији и НАТО-у обратили бивши високи представници у БиХ Кристијан Шварц-Шилиниг и Валентин Инцко, јер су управо они одговорни за највећи број проблема који се тренутно дешава у БиХ.

"Они су ти који су својим лошим потезима чак подстицали стварања проблема, а уопште нису радили на њиховом превазилажењу", навео је Стефановић, поводом захтјева Шварц Шилинга и Инцка Европској комисији и НАТО-у да се Србији одузме статус кандидата и пошаљу НАТО трупе "на Брчко-коридор" и границу БиХ са Србијом. Стефановић истиче да је срамота што се људи, који су се некада налазили на високим, одговорним и добро плаћеним функцијама, умјесто да су се тада бавили својим послом у БиХ и градили мир, а не тензије, данас на овакав начин опходе према Србији и њеном предсједнику Александру Вучићу.

Он наводи да је БиХ у Вучићу имала и да има и данас партнера и поузданог комшију и некога ко жели добро и својој и њиховој земљи и ко жели само мир, стабилност и безбједност за све. Стефановић истиче да Србија, ниједног тренутка, иако економски најјача земља у региону, није покушавала на било који начин да оспори територијални интегритет БиХ.

"Потпуно супротно, покушавала је да инвестицијама у оба ентитета помогне и школство, здравство, привреду и укупни развој", навео је Стефановић, који је и министар одбране Србије. Он је подсјетио да је Вучић послао огроман број пута веома јасне поруке да је Србија пријатељ БиХ и да без обзира и на своје блиске везе са Републиком Српском и братским српским народом, који тамо живи, ни на који начин не жели да угрози БиХ, саопштено је из Министарства одбране Србије.

"Већ јој, напротив, пружамо пуну подршку и у њеном напредовања ка ЕУ, где сматрамо да јој је место, али и у њеном даљем економском јачању", истакао је Стефановић. Он указује да су Србија и њен предсједник у посљедњих десет година свијетао примјер, не само у региону, већ и много шире, како се поступа одговорно и државнички, чак и када су изложени свакодневним провокацијама и нападима, па и покушају угрожавања живота какав је доживио Вучић приликом посјете Сребреници.

Стефановић је додао да је Вучић примјер како се одговорно поступа, ни на који начин не улазећи у унутрашња питања својих комшија и потпуно подржавајући њихов напредак како би цијели регион био стабилан и миран. Што се тиче понашања других, Стефановић наводи да нико не може да га убиједи да Инцко, Шварц-Шилинг не виде провокације које врло често долазе из Сарајева и све отровне стрелице одапете према Србији.

Он је додао да се то дешавало, па чак и у тренутку када је Србија пружала хуманитарну помоћ у виду бесплатних вакцина против ковида када их нигде у свијету није било, и покушај линча Вучића у Сребреници, за који нико није одговарао већ годинама. "Али очигледно да за поједине Србија заувек мора да буде означена као неки негативни зли играч који угрожава Балкан", навео је Стефановић.

Међутим, истиче он, реалност је да је Србија фактор стабилности, за шта је добила потврде од бројних међународних субјеката и, штавише, неријетко се дешава да од Србије и од њеног предсједника тражи да својим дјеловањем помогну стабилизацију БиХ. Он је навео да Србија и Вучић остају посвећени путу мира и путу економског јачања, те да жели да читав регион Западног Балкана у најскоријој будућности буде дио ЕУ и да кроз процес европских интеграција ојача, добије боље и квалитетније институције и пружи бољи живот свом становништву.

Бивши високи представници Кристијан Шварц-Шилинг и Валентин Инцко у писму предсједници Европске комисије Урсули Фон ден Лајен и генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу траже од Европске комисије да се БиХ "брзо и небирократски" прими у ЕУ. Инцко и Шварц-Шилинг траже слање НАТО трупа "на Брчко-коридор" и границу БиХ са Србијом, те оцјењују да би Србију, која одбија да уведе санкције Русији, требало искључити из кандидатуре за чланство у ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана