Старовић: Вучић аргументима указао на на двоструке аршине Хага

Тањуг
Старовић: Вучић аргументима указао на на двоструке аршине Хага

БЕОГРАД - Обраћање предсједника Србије Александра Вучића на сједници Савјета безбједности УН-а било је избалансирано јер није оставило простора за било каква тумачења да Србија оправдава злочине на било који начин, али је с друге стране указао на сву неконзистентност и на двоструке аршине које, Хашки трибинал раније, а сада Резидуални механизам, примјењује, оцијенио је државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић. `

Старовић за Тањуг каже да о објективности рада Механизма у Хагу говори и чињеница да је до седнице СБ УН дошло истог дана након изрицања другостепене пресуде Ратку Младићу.

„Тај податак говори пуно и о објектовности рада Резидуалног механизма јер као да су већ сви били убеђени и знали унапред каква ће пресуда бити", нагласио је.

С друге стране, како каже Старовић, Вучић је необоривим аргументима указао на све проблеме у раду те судске инстанце говорећи на примјер о томе да су припадници највишег војног и државног руководства Србије осуђени на 1.138 година робије пред Хашким трибуналом.

Подсјећа и да с друге стране нико од припадника бошњачког, хрватског државног руководства, па ни косовски Албанаца није добио осуђујућу пресуду.

Истиче и да је Србија сходно својим законима испунила све своје обавезе у сарадњи са Хашком трибуналом и сада Механизмом и подсјећа да је сарађивала и када се говори о оптуженицима који су предати или су се сами предали.

„Упркос томе из Тужилаштва стижу поруке две и по деценије касније да је Србија некооперативна, да се захтева некакво кажњавање Србије и да се нама не дозвољава оно што се дозвољава другим државама у региону, а то је да осуђеници затворске казне служе у Србији, односно да се одређени процеси одвијају међу домаћим судовима", каже Старовић.

Оцјењује као врхунац лицемерја то што се сада од Србије захтијева да изручи двоје чланова СРС иако је то противно и закону о сарадњи са Хашким трибуналом и одлукама надлежних судских инстанци у Србији.

„Исти они који инсистирају на поштовању владавине права од нас захтевају да драстично кршимо наш правни поредак", примјећује.

Каже да је Србија спремна да спроведе на адекватан судски процес за Вјерицу Радету и Петра Јојића унутар Србије, као и да наш закон не предвиђа могућност да се испоручују Хашком трибуналу људи који нису оптужени за ратне злочине, а Јојић и Радета то свакако нису.

На питање да прокоментарише критике упућене Србији да не сарађује са Механизмом, Старовић каже да је наша земља за две и по деценије показала да испуњава све своје међународне обавезе, да испуњава своје обавезе у сарадњи са Хагом и да су те критике апсолутне непринципијелне и за нас неприхватљиве.

„Сасвим је сигурно да Србија неће кршити основне постулате сопственог правног поретка како би удовољила њиховим захтевима", истиче Старовић.

Према његовим ријечима, захтијеви за испоручење двоје радикала, чињеница да се осуђеници српске националности шаљу у најгоре казамате у Великој Британији и другим држава и да се неомогућава процесуирање пред домаћим судовима и ускраћивање могућности да осуђеници буду пуштени на условни отпуст након одслужене две трећине казне, говоре о томе да Механизам сматра да је постао сам себи сврха.

Старовић указује и на то да је чињеница да је Вучићу допуштено да мимо уобичанијених процедура се укључи у сједницу путем видео линка и као једини предсједник државе одржи своје излагање, чак два говора током сједнице, заиста говори о томе колико је порастао и кредибилитет и ауторитет Србије унутар међународне арене.

Наводи и да смо синоћ могли сви да се увјеримо да овога пута Србија није остала сама у својим ставовима.

Коментаришући друго излагање Вучића, односно предсједников одговор на излагања из БиХ и Хрватске, Старовић каже да је Вучић с правом указао на чињеницу да представник БиХ није имао мандат и одобрење од Председништва БиХ и да је скандалозно то што му је омогућено да се у своје лично име обраћа пред УН.

Када је ријеч о садржини иступања представника Хрватске, Старовић оцјењује као апсолутно скандалозну и додаје да је неприхватљиво говорити о Србији 2021. године као о некаквом ђаволу или сатани.

„У сваком случају то много више говори о онима који такве оптужбе и клевете изричу. Председник је на то реаговао на адекватан и прави начин указавши да ако бисмо говорили о ђаволима морамо се присетити и Јасеновца и логора за децу, јединих који су постојали у Европи у 20. веку", казао је Старовић.

Додаје да је предсједник указао и на то да ми у Србији желимо да гледамо у будућност и желимо најбољу могућу сарадњу са својим сусједима и да наш основни план када говоримо о непосредној будућности региона представља интензивирање економске сарадње кроз пројекте мини Шенгена.

Указује на то да грађани Србије могу да буду поносни на наступ предсједника Вучића и додаје да српски народ и јуче и данас и убудуће може да хода уздигнуте главе.

На питање да прокоментарише уредбу предсједника САД Џо Бајден о проширењу опсега санкција појединцима и организацијама са Западног Балкана, Старовић каже да по ономе што је до сада анализирано, може се видјети да је проширен обухват потенцијалних мета, односно појединаца који би могли бити мета те уредбе.

За Србију је значајно, сматра Старовић, што се на мети тих персонализованих санкција могу наћи појединци који су одговорни за корупцију, криминал, непоштовање међународних обавеза, непоштовање територијалног интегритета, различитих споразума од 2000. године, али се спомиње и Дејтонски споразум и Резолуција 1244 СБ УН.

„Ми желимо да верујемо у то да ће америчка администрација бити доследна у примени ове уредбе те да ће бити склона томе да казни оне који угрожавају територијални интегритет Србије непоштујући Резолуцију 1244 или пак оне који из дана у дан настоје да умање овлашћење или чак укину саму Републику Српску која је дубоко утемељена у Дејтонском споразуму", закључио је Старовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана