Старовић: Учешће појединих држава у вјежби “Дифендер” кршење резолуције 1244

Срна
Старовић: Учешће појединих држава у вјежби “Дифендер” кршење резолуције 1244

БЕОГРАД - Државни секретар Министарства одбране Србије Немања Старовић изјавио је да распоређивање снага појединих држава у оквиру вјежбе “Дифендер Јуроп 2023” на Косову представља грубо кршење Резолуције 1244 Савјета безбједности УН, према којој је Кфор једина војна снага која може бити легално распоређена на простору Космета.

”Не само да државе које учествују у делу вежбе који се одвија на простору Космета нису тражиле одобрење од надлежних органа Србије, већ немамо ни информацију о томе да је исходована неопходна сагласност команданта мисије Кфор за њихов улазак на простор јужне српске покрајине”, рекао је Старовић за “Косово онлајн”.

Он је додао да је Србија на све то благовремено упозорила међународе партнере, каналима дипломатске комуникације.

Старовић је истакао да су САД приликом организације овогодишње, као и претходних активности које се реализују у оквиру комплекса вјежби “Дифендер Јуроп 23”, достављале позив Министарству одбране Србије за учешће припадника Војске Србије у вјежбама.

Он је подсјетио да је и даље на снази закључак Владе Србије поводом ситуације у Украјини од 27. фебруара 2022. године, којим је обустављено учешће на свим планским и вјежбовним активностима међународне сарадње, те у складу са тим, напомиње да учешће на једној од вјежби из комплекса жДифендер Јуропе 23ж није било ни разматрано на нивоу Министарства одбране.

“Имајући у виду да организатор вежбе планира учешће КБС-а чије постојање представља грубо кршење Резолуције 1244, као и да је основни циљ вежбе јачање сарадње партнерских држава НАТО у систему колективне безбедности, Министарство одбране, поштујући и уважавајући важеће међународно-правне норме, Повељу УН и Резолуцију 1244, и у складу са декларисаном војном неутралношћу, није сагласно са учешћем Војске Србије на било којем сегменту из комплекса вежби жДифендер Јуропж”, закључио је Старовић.

На Косову се од данас до 2. јуна одржава међународна војна вјежба “Дифендер Јуроп 23”, на којој ће, осим америчких и војника из 25 земаља чланица НАТО, учествовати и припадници такозваних косовских безбједносних снага.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана