Старовић: Опасно узимати Дејтон здраво за готово

Танјуг
Старовић: Опасно узимати Дејтон здраво за готово

БЕОГРАД- Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Србије Немања Старовић упозорио је да је јако опасно узимати Дејтонски споразум здраво за готово и да је једнако опасно то што неко покушава да драстично прекрши слово и основне принципе Дејтонског споразума.

Коментаришући негативне коментаре и примједбе на Свесрпски сабор и усвојену Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, Старовић је рекао да би био изненађен да таквих реакција није било.

"У тим реакцијама се заправо покушава импутирати нешто што апсолутно не постоји, јер нико није саопштио нити у једном слову Декларације поменуо било шта против Дејтонског споразума", рекао је Старовић за "Косово онлајн".

Он је истакао да се у Декларацији позива на поштовање Дејтонског споразума, који је обезбиједио готово 30 година мира у БиХ без иједног већег међуетничког инцидента, у шта би мало ко повјеровао 1995. године, када је тај споразум усвојен.

Он је навео да су сви покушаји промјене Дејтонског споразума мимо предвиђених процедура изузетно опасни, указујући да је једини начин да дође до некакве промјене да се за то обезбиједи сагласност оба ентитета и сва три конститутивна народа у БиХ.

Старовић сматра да је организовање Свесрпског сабора била пријека потреба будући да су Срби у цјелини изложени великим притисцима.

"То није од јуче, јер су ти притисци интензивирани у последње три године, односно од момента када је на чело управе институција самоуправе у Приштини дошао Аљбин Курти", рекао је Старовић.

Он је нагласио да је посебна врста притиска усмјерена према Бањалуци и интензивирана управо у том периоду с циљем да се, мимо слова Дејтонског споразума, драстично умање надлежност и компетенције Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана