Старјешине Високих Дечана: "Мијешање косовских политичара у судске одлуке погоршава вјерске слободе"

ГС
Старјешине Високих Дечана: "Мијешање косовских политичара у судске одлуке погоршава вјерске слободе"

Из Високих Дечана поручују и да су ових дана "предсједник и премијер привремених приштинских институција јавно рекли да одбијају да имплементирају одлуку Уставног суда из 2016. године, којим се манастиру признаје власништво над 24 хектара земље".

Црквене старјешине манастира Високи Дечани саопштили су данас да је српска православна епархија на Косову и Метохији увијек била отворена за дијалог са институцијама у покрајини, али не и по питању законитости одлуке Уставног суда на КиМ из 2016. године којом је потврђено власништво манастира Дечани над 24 хектара земље.

– Ово је чврст став амбасадора Европске уније, ОЕБС и Квинте – наводи се на Твитеру манастира Високи Дечани.

Из манастира поручују да неосноване оптужбе косовских званичника против цркве угрожавају безбједност, имовину и религијске слободе.

– Због систематског кршења наших права, чак и оних загарантованих косовским законима, СПЦ не може нормално да функционише на Косову без заштите њеног идентитета, права, имовине и слобода, уз чврсте међународне гаранције и заштиту КФОР-а у Дечанима – наводи се у саопштењу.

Из Високих Дечана поручују и да су ових дана “предсједник и премијер привремених приштинских институција јавно рекли да одбијају да имплементирају одлуку Уставног суда из 2016. године, којим се манастиру признаје власништво над 24 хектара земље”, преноси Телеграф.

– Подривајући коначну и неопозиву одлуку косовског Уставног суда по питању манастира у Дечанима и мијешањем политичара у судске одлуке, озбиљно се подрива владавина права на Косову, чиме се још више угрожавају вјерске слободе и повјерење између заједница – закључује се у поруци на Твитеру манастира Високи Дечани.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана