Старија жена обољела од паразита који преноси лисица

Srna
Foto: Ilustracija

БЕОГРАД - У Србији је забиљежен први случај оболијевања човјека од мултилокуларног ехинокока, паразита који преносе лисице. Сви симптоми које је имала 67. годишња жена из околине Сремске Митровице, код које је откривен паразит указивали су на туморску промјену, те је оперисана на Клиници за абдоминалну и ендокрину хирургију Клиничког Центра Војводине да би патохистолошким налазом било утврђено да је ријеч о мултилокуларној ехинококи, преноси РТВ.

"Лисичја ехинокока на човеку расте пре свега на јетри и то као малигни тумор и зато су први пацијенти под сумњом да имају тумор прегледани и тако је тек постављена дијагноза код њих", рекао је професор Медицинског факултета у Новом Саду Душан Лалошевић.

Он је појаснио да је мултилокуларна ехинокока мала пантљичара која најчешће напада јетру, али може да метастазира и на друге органе.

"Инкубација може трајати и годинама, до појаве првих симптома, а уколико се не уклони на вријеме, може доћи до смртног исхода", упозорио је он и апеловао на ловце да буду опрезни у контакту са лисицама на исти начин као и када је ријеч о бјеснилу.

Он је истакао да лисице када се одстријеле не треба хватати голим рукама, него увијек у рукавицама, запаковати прописно и однијети у лабораторију на анализу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана