Становницима Србије од данас доступан дигитални зелени сертификат компатибилан са ЕУ правилима

Танјуг
Становницима Србије од данас доступан дигитални зелени сертификат компатибилан са ЕУ правилима

БЕОГРАД - Дигитални зелени сертификат компатибилан са ЕУ правилима од данас је доступан грађанима Србије, путем портала еУправе.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић рекао је да ће током викенда бити пуштене две мобилне апликације - за очитавање QR кода и чување података о сертификатима.

-Попуњавају се само основни подаци који се односе на то који је број пасоа, где је издат и мејл где желимо да нам стигне дигитални зелени сертификат. Сагласимо се да Институт за јавно здравље обрађује податке и поднесемо захтев - појаснио је Јовановић за ТВ К1.

Како је рекао, колико доза вакцине је нако примио, онда ће у том мејлу доћи толики број докумената.

-Ако се деси нешто ново, у смислу да се уради неки нови тест, или ако се прими нека нова доза вакцине, онда ће сви ти документи доћи путем мејла - додао је Јовановић.

Поред тога што ће олакшати путовања, нови зелени сертификат, који ће признавати и државе ЕУ, омогући ће грађанима да посјећују сва она места у ЕУ за које је потребна ковид потврда, што раније није био случај.

Јовановић је навео да се у дигиталном зеленом сертификату налазе све вакцине које су доступне у Србији, укључујући и „Модернину“.

-Саветујемо грађанима да не носе овај папир само за трећу дозу, јер се различито тумаче ти документи у другим земљама, тако да је добро да све документе који добију на мејл, носе са собом - поручио је Јовановић.

Он је рекао и да је услуга доступна и за стране држављане, те да ће од данас држављани ЕУ када долазе у Србију, моћи свој дигитални зелени сертификат да покажу нашим инспекторима.

-Неће имати никаквих проблема да уђу у Србију, да се крећу у затвореним просторима. Могу да чувају у PDF-у, мобилној апликацији која ће бити доступна током викенда, а могу и да носе папир - рекао је Јовановић и додао да ће наредне недjеље услуга бити доступна и у поштама Србије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана