Стано: Пред Приштином јасна обавеза да успостави ЗСО

Танјуг
Foto: Архива

БРИСЕЛ- Портпарол Високог представника за спољну политику ЕУ Петер Стано изјавио је данас да Приштина има јасну обавезу да успостави Заједницу српских општина.

„Што се тиче Заједнице српских општина, постоји јасна обавеза за Косово да неодложно предузме кораке да се успостави ова заједница. Ова законска обавеза и константни неуспјех да примијени ову обавезу, значи да се овим крши владавина права на Косову", рекао је Стано на конференцији за новинаре.

Он је навео и да Европска унија и даље анализира одговоре које је добила од Београда и Приштине поводом француско-њемачког предлога, али у овом тренутку, како каже портпарол, "приоритет је смирење тензија на терену".

"Посљедњих дана смо видјели веома опасну ескалацију ситуације и развој доађаја који доводи у опасност године рада и резултата. Ово може да има посљедице не само на Србију и Косово него и на цијели регион. Ми позивамо обе стране на њихову одговорност да би се нашло европско рјешење“, нагласио је Стано.

Он је подсјетио да је у суботу увече високи представник Јосеп Борел у саопштењу о актуелним догађајима навео која су очекивања Европске уније, држава чланица од обје стране - и Београда и Приштине.

Како је истакао Стано, „сада заиста све зависи од обје стране, оне треба да испуне све своје обавезе и задатке који произлазе из Бриселског договора“.

Портпарол је нагласо да је специјални представник Мирослав Лајчак разговарао за предсједником Александром Вучићем и премијером привремених приштинских инситуција Аљбином Куртијем током викенда и да се његови напори одвијају преко сарадње са међународним партнерима.

А то значи, како је прецизирао, да актуелна ситуација мора да се смири, а обе стране „да се ангажују у дијалогу који ЕУ олакшава".

"То је једини пут за излаз из овог застоја и из ове ескалације и то је пут који води ка европској перспективи“, навео је Стано.

Он је подвукао да не сме да се дозволи нова тачка нестабилности на европском тлу, између Београда и Приштине.

„Ако се ескалација продужи, нико неће моћи да превенира несрећне инциденте који могу да воде у насиље. Локална догађања имају регионалне последице и то Европа себи не може да дозволи, Србија и Косово то себи не могу да дозволе и регион то себи не може да дозволи.

Зато шаљемо апел за одговорност лидера у Србији и на Косову да спрече даљу ескалацију и да направе кораке ка европском понашању и европским рјешењима“, изјавио је Стано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана