Стано: Косово да се уздржи од акција против власника КМ таблица

Танјуг
Стано: Косово да се уздржи од акција против власника КМ таблица

БРИСЕЛ - Косово треба да се уздржи од извршења акција против власника аутомобила који имају таблице КМ и да поштују статус кво, све док проблем не буде ријешен у оквиру дијалога на трајан начин, изјавио је данас портпарол за спољну политику ЕУ Петер Стано.


На конференцији за новинаре у Европској комисији, Стано је одговорио на питање о изјави министра унутрашњих послова тзв Косова, који је оптужио Србију да издаје или обнавља регистарске таблице КМ.

Стано је казао да је ЕУ примила на знање "српску одлуку од 6. децембра прошле године да наљепнице за КМ таблице неће бити обновљене, а да се обнова осигурања и техничког прегледа односи на аутомобил, а не на таблице и стога, то не може да се рачуна као обнова таблица".

Он је поновио позив ЕУ за поштовање споразума од 23. новембра прошле године.

"Ми позивамо све стране да у цијелости и безусловно поштују споразум постигну 23. новембра прошле године. Са овим спорзумом Косово и Србија су се договориле, што се тиче таблица, да не ескалирају ситуацију и да се фокусирају на ЕУ приједлог за нормализацију односа.То укључује да Косово треба да се уздржи од извршења акција против власника који имају таблице КМ и да поштују статус кво све док проблем не буде ријешен у оквиру дијалога на трајан начин. То такође укључује и да Србија не издаје КМ таблице", рекао је Стано.

"Ми смо примили на знање српску одлуку од 6 децембра прошле године да наљепнице за КМ таблице неће бити обновљене а да обнова осигурања и техничког прегледа се односи на аутомобил а не на таблице. Стога, то не може да се рачуна као обнова таблица", нагласио је Стано.

Поновио је да сви треба да поштују споразуме и да се окрену на нормализацију односа.

"Свако питање о интерпретацији оног што је било договорено 23. новембра треба да буде предмет разговора са олакшивачима дијалога, а не преко некоординираних акција на терену, које би могле да дестабилизирају већ крхку ситуацију", поручио је Стано.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана