Стано: ЕУ очекује од Србије да не јача везе са Русијом

Танјуг
Стано: ЕУ очекује од Србије да не јача везе са Русијом

БРИСЕЛ - Портпарол ЕУ Петер Стано каже да ЕУ очекује од Србије да, у свјетлу "војне агресије на Украјину", неће даље јачати своје везе са Руском Федерацијом и да ће, као земља кандидат за чланство у ЕУ прогресивно усклађивати своју политику према трећим земљама са политикама и ставовима Уније, укључујући и уведене санкције.

-ЕУ жели да рачуна на Србију као на искреног кандидата и поузданог европског партнера за заједничке принципе, вриједности, безбједност и просперитет - нагласио је Стано за Танјуг.

У саопштењу прослијеђеном Танјугу, а поводом забране прелета авиона шефа дипломатије Руске Федерације Сергеј Лаврова до Београда, Стано поздравља "практичну примјену санкција" од стране Бугарске, Сјеверне Македоније и Црне Горе и наглашава да је потпуно усклађивање са ЕУ спољном и безбједносном политиком "снажан сигнал посвећености партнера заједничким вриједностима и интеграцији у ЕУ".

Истовремено, у свом саопшстењу Петер Стано не одговара на питање Танјуга да ли је ЕУ "санкционисала" и политички дијалог са Русијом и да ли та мјера важи за све или само за српске званичнике.

Умјесто тога, Стано додаје да ЕУ не жели да коментарише "непримјерене опаске" Сергеја Лаврова као "некога ко се налази на листи санкција ЕУ" и једног од "најгласнијих промотера и присталица нелегалне руске агресије на Украјину" .

-Мјере против њега укључују забрану путовања, забрану његовог уласка у ЕУ и земље чланице. ЕУ и низ земаља чланица примјењују санкције које забрањују руским авионима да прелете њихову територију. Ми поздрављамо потпуно усклађивање са спољном и безбједносном политиком ЕУ, укључујући и санкције, од стране наших партнера са западног Балкана и њихову практичну примјену што је показано кроз забрану прелета Лавровљевог авиона - наводи Стано.

Портпарол ЕУ закључује да су санкције ЕУ против Русије и "морални и политички став" суочен са потпуним непоштовањем Повеље УН и међународног права.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана