Станковић: Звао сам Младића да се 1995. преда Хашком трибуналу

Агенције
Станковић: Звао сам Младића да се 1995. преда Хашком трибуналу

Хаг, Београд - У наставку хашког процеса Ратку Младићу, вјештак одбране за судску медицину Зоран Станковић тврдио је да је 1995. позивао генерала Младића да се преда Трибуналу.

Станковић је то рекао одговарајући на питања тужилаца о снимку, пуштеном у судници, на којем се чује како Младићу преноси да су британски обавјештајци заинтересовани да "стану иза њега", да су "изузетно моћни" и да могу да "скину оптужницу".

Разговор, који је вођен у октобру 1995. у Бањалуци, генерал Младић је тајно снимио. У то вријеме, Трибунал је генерала Младића већ био оптужио за геноцид над око 7.000 Муслимана у Сребреници. Касете с аудио снимцима и Младићеве ратне записе, српске власти су заплениле током претреса његовог стана у Београду 2008.

Објашњавајући да је "знао" да Младић снима разговор, генерал Станковић је данас рекао да је био свијестан да се оптужница не може повући пре суђења, него само одбацити током процеса.

"Ја сам заправо позивао Младића да се преда Трибуналу", рекао је Станковић, наглашавајући да се залагао за сарадњу са судом у Хагу још 1994, када га нису признавали ни власти у Београду, ни Република Српска, ни генерал Младић.

Иако је на снимку рекао да се у Лондону састао са "шефом енглеског обавештајног одељења", Станковић је данас поновио да је у стану новинарке Норе Белоф, која му је рекла да је шпијунирала за британску обавијештајну службу током Другог свјетског рата у Москви, разговарао о Младићу и оптужници са непознатим мушкарцима.

Белоф му је, како је рекао, понудила да помогне Младићу и да напише текст о њему, позивајући Станковића да ступи у контакт с генералом и пренесе му ту поруку.

"Младић је тада већ био неповерљив према свима, ја сам знао да ме снима, чим је рекао да говорим гласније... Ја сам само пренео поруку, био сам курир, он је доносио одлуке сам", казао је Станковић.

Он је испричао да је Младићу касније покушао да пренесе и питања холандског Инситута за геноцид (НИОД) који је спроводио истрагу о Сребреници.

"Донели су коверте и мени дали. Ја сам их пренео Младићу, али је он рекао: "Врати то, ко ти је рекао да узмеш. То и дан данас код мене стоји запечаћено".

Станковић није негирао да је с Младићем имао блиске личне односе, засноване на чињеници да је он 1993. обдуцирао тијело генералове кћери Ане, која је починила самоубиство.

"Могу да кажем да сам за њега и људе сличне њему који су изгубили децу, а ја сам их обдуковао, био спреман да се 24 сата одазовем на позив... Младић се никада према мени није понашао као старешина, већ као према човеку који је обдуковао његову ћерку, тако се понашао када је своју ћеру стављао у сандук и када је шминкао... Молим се богу да никога не везује такво пријатељство", описао је Станковић.

Послије тих сведокових речи, Младић је у судници марамицом брисао очи.

Станковић је, међутим, тврдио да близак однос с Младићем није утицао на његову објективност при анализи обдукционих налаза на суђењу.

Док га је додатно испитивао Младићев бранилац Драган Иветић, Станковић је оцјенио да је "постојала могућност" да су повези, пронађени крај тијела у масовним гробницама повезаним с падом Сребренице, заправо били траке које су убијени, за живота, носили око главе.

Он је раније изјавио да су све особе које су у гробницама пронађене везаних очију, руку или ногу биле "стрељане".

Станковић је данас завршио исказ, а Младићева одбрана затим је пред судије извела свог вјештака за демографију Светлану Радовановић, која ће свједочење наставити сутра.

Генерал Младић оптужен је и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у шест општина имао размјере геноцида, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана