Станисављевић: У току истрага узрока исклизнућа вагона у Пироту

Танјуг
Станисављевић: У току истрага узрока исклизнућа вагона у Пироту

БЕОГРАД - Ненад Станисављевић из Инфраструктура „Жељезница Србије“ рекао је да још није познат узрок исклизнућа вагона на прузи код Пирота и да су стручне службе Инфраструктуре тек јуче могле да приступе близу локације несреће, због тога што амонијак још цури из једне оштећене цистерне.

Станисављевић је за Танјуг нагласио да је приоритет да се заустави отицање амонијака из оштећене цистерне, а када то буде завршено, четири цистерне које су исклизнуле са пруге биће враћене на колосијек.

-У међувремену треба цистерне које су остале на прузи одвести до најближих станица и ослободити тај део пруге. Када се све те активности заврше, онда предстоји неколико дана за поправку, а процене су да ће ове активности сигурно трајати неких десетак дана - рекао је Станисављевић.

Додао је да ресорсно министарство и стручне службе Инфраструктире сарађују са превозником – „Србија Карго“, и фирмом „Еликсир“ чије су цистерне и сачињен је динамички план активности у наредним данима

Наводи да је заједничка комисија за ислеђење ванредног догађаја ИЖС и Србија Карга почела рад на утврђивању узрока овог исклизнућа.

-Прикупљају се изјаве учесника у овом догађају, траже се и прегледају, прикупљају материјали, као и документација везана за целокупан догађај како би се утврдио узрок исклизнућа - рекао је Станисављевић.

Жељезничка пруга на правцу Пирот - Станичење гдје се исклизнуће догодило је јако стара, истиче Станисављевић и додаје да су претходних година обављани само радови на текућем одржавању, те је могуће да је и то утицало да се догоди исклизнуће.

-Обезбеђена су средства за почетак модернизације и електрификације пруге од Ниша до Димитровграда, где се ова деоница и налази - казао је Станисављевић.

Напомиње да је композиција превозила 20 вагона-цистерни, што је укупно око 900 тона амонијака и враћање четири вагона која су исклизнула као и уклањање композиције је, како је рекао, критичан тренутак.

-То ће бити наредни доста критичан тренутак када се те цистерне буду подизале на колосек, као њихово уклањање. Након тога можемо да уђемо полако у санацију железничке инфраструктуре - рекао је Станисављевић.

Када је реч о жељезничком правцу Ниш - Димитровград, гдје се деоница на којој се несрећа догодила налази, жељезнички саобраћај је потпуно обустављен.

-То је неких стотинак километара пруге. Реч је о прузи на којој нема путничко - железничког саобраћаја, одвија се само теретни железнички саобраћај. Месечно овде саобраћа око 350 возова од чега је педесетак композиција са превозом опасних материја - рекао је Станисављевић.

Он је рекао да на српским пругама свакодневно на свим дионицама укупно саобраћа просјечно 15 возова који преносе опасне материје, што је на годишњем нивоу између пет и 5,5 хиљада. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана