Шта све може дрон "бајрактар", хоће ли га имати Србија

ГС
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Приликом недавне званичне посјете високе турске делегације нашој земљи, између осталог, било је ријечи о набавци борбених дронова. 

Србија је изразила заинтересованост за куповину турске извиђачко-борбене беспилотне летелице "бајрактар".

Рат је за оружје најбоља реклама. То је, како се оцјењује, показао и прошлогодишњи рат Азербејџана и Јерменије. 

Азери су у Нагорно Карабаху побиједили, тумачи се, и због турских борбених дронова "бајрактар ТБ2".

Од тада, интересовање за набавку те беспилотне летилице расте и на Истоку и на Западу. Користи га и украјинска војска у рату против Русије.

"Бајрактар дронови турске производње су средња категорија борбених беспилотних летелица, које лете до висина од 6.000 метара, циљеви преко хоризонта, око 18 километара, нешто што то оружје сврстава у категорију оружја да га ви не видите, а он дејствује по вама", каже Петар Војиновић, уредник ваздухопловнох портала "Танго сикс".

Према његовим ријечима, то није у потпуности турски производ, али је дио електронике, гдје се врши обиљежавање циљева, мотор и још неки други системи су турски.

У наоружање турских снага, "бајрактар" је ушао 2014. У ваздуху може да проведе до 27 сати, радијус лета му је до 300 километара. 

Произведено је више од 300 комада, који су у посједу петнаестак земаља. Један од разлога јесте нижа цијена у односу на конкуренцију, сматрају упућени.

"Земља која озбиљно размишља да успостави слојевит систем ПВО може да их уништава, али су евидентно донеле превагу на ратиштима зато што су тихе, тешко се откривају, имају добра убојна средства, вођене пројектиле противоклопна, наносе велику штету и што је најопасније нарушавају морал противничке војске", каже Бошко Зорић, пуковник у пензији, са Института за националну и међународну безбједност.

Обучени за руковање 

Док се очекује да, према најавама, Војска Србије ускоро у своје наоружање уведе домаћи борбени дрон "пегаз", већ је увела беспилотне летелице кинеске проиозводње ЦХ92А. 

"Бајрактар Војсци Србије може да донесе корак изнад тренутних борбених беспилотних летелица које су купљење из Кине. Војска Србије добија веће борбене способности, али и даље је тек формирала ескадрилу у Краљеву, која користи те летелице, вежба борбену употребу, која није само борбена, него извиђање, коректура артиљеријске ватре", каже Војиновић.

Иако се све армије свијета суочавају са мањком пилота за авионе па и Србија, то, сматра бивши пуковник Војске није случај и са оператерима - наша земља може да обезбједи довољан број обучених људи за руковање овим беспилотним системом.

"Ја мислим да ми имамо капацитета, с обзиорм на бројност наших пилота, расположиву технику коју тренутно имамо, мислим да имамо довољно људи да се могу оспособити за вођење тих беспилотних летелица", каже Зорић.

Шест летилица и две земаљске станице за навођење чине један комплет. Прошлогодишња цијена је 67 милиона евра, кажу упућени и процјењују, ако Србија планира да уложи неколико стотина милиона евра, могла би да набави 18 или 24 "бајрактара" преноси РТС.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана