Шта поручује Кремљ о ситуацији на Балкану

РТ Балкан
Foto: www.globallookpress.com © Ulf Mauder/dpa

МОСКВА – Напета ситуација на Балкану биће тема разговора предсједника Русије Владимира Путина и потпредсједника Владе Србије Александра Вулина, открио је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Песков је подсјетио да је „Вулин, који је више пута посјетио Руску Федерацију, у име (предсједника Србије Александра) Вучића одговоран у Влади Србије за развој билатералних односа“.

- Потпредсједник Владе Србије ће са руским предсједником разговарати о актуелним темама и о свему што је у вези са ситуацијом на Балкану, што је и даље предмет наше дубоке забринутости, казао је Песков.

Подсјетимо, помоћник руског лидера Јуриј Ушаков раније је најавио да ће се предсједник Русије Владимир Путин састати данас са потпредсједником Владе Србије Александром Вулином на маргинама Источног економског форума (ЕЕФ).

Овај најављени састанак није остао без реакције ЕУ, која је јуче реаговала. У одговору за Радио Слободна Европа, Брисел је навео да је ЕУ Србији поручила да одржавање веза са Русијом „у вријеме агресије на Украјину“ није компатибилно са вриједностима Уније и процесом придруживања.

- Европска унија је била кристално јасна са нашим партнерима: односи са Русијом не могу да буду уобичајени након ничим изазваног и неоправданог агресорског рата Русије против Украјине, наводи се у одговору Брисела.

ЕЕФ ће се одржати од 3. до 6. септембра у кампусу Далекоисточног федералног универзитета у Владивостоку, подсјетио је Ушаков.

Александар Вулин је средином августа боравио у званичној посјети Москви, гдје се састао са министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом, првим потпредсједником Владе Руске Федерације Денисом Мантуровим, секретаром Савјета безбједности Русије Сергејем Шојгуом, као и са Путиновим помоћником Ушаковим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана